Дигитална уметност

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дигитална уметност е општ термин за низа разновидни уметнички практики кои користат дигитална технологија. Други синоними кои се користат се компјутерска уметност и мултимедијална уметност. Дигиталната уметност е дел од пошироката категорија на уметност во нови медиуми.[1] [2]

Дигиталната технологија влијае врз трансформирање на традиционалните уметнички техники како сликарството, цртежот и скулптурата, истовремено создавајќи и нови уметнички форми, како што се нет уметност, дигитална инсталациска уметност, и виртуелна реалност, кои веќе се прифатени уметнички практики.[3] Во поширока смисла, поимот "дигитална уметност" се користи за означување на современа уметност што користи методи на масовно производство или дигитални медиуми.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Christiane Paul (2006). Digital Art, pp 7-8. Thames & Hudson.
  2. Lieser, Wolf. Digital Art. Langenscheidt: h.f. ullmann. 2009, pp. 13-15
  3. Donald Kuspit The Matrix of Sensations VI: Digital Artists and the New Creative Renaissance
  4. Charlie Gere Art, Time and Technology: Histories of the Disappearing Body (Berg, 2005). ISBN 978-1-84520-135-7