База на податоци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

База на податоци e збирка на или колекција на податоци кои обични ги опишуваат активностите на една или повеќе сродни организации .[1]

Системите за менаџирање на базите на податоци (DBMSs) се специјално дизајнирани апликации кои комуницираат со корисникот, други апликации, и со самите бази да земаат и анализираат податоци. Општата употреба на системите за менаџирање на базите на податоци DBMS е како софтверски систем дезијаниран да дозволи да се создава, дефинира, ажурира, пребарува и да се управува со базите на податоци. Познати DBMSs се MySQL, PostgreSQL, Програмска опрема, Microsoft SQL Server, Microsoft Access, Oracle, SAP, dBASE, FoxPro, IBM DB2, LibreOffice Base и FileMaker Pro. База на податоци не се преносливи на различни системи на база на податоци, но постојат стандарди како SQL и ODBC или JDBC кои на единстевена апликација и овозможуваат да комуницираат со повеќе бази на податоци.

Терминологија и преглед[уреди | уреди извор]

Претходно, терминот “База на податоци” се однесува на самиот податок и подршка на структурата на податоциdata structures.Базите се создадени да можат да изврушуваат операции со поголем квантитет на податоци со зачувавање, внесување и враќање на информации. Базите се поставени за еден софтвер да му овозможи на корисникот пристап до сите информации.

"База на податоци менаџмент системот" (DBMS)е пакет компјутерски софтвер кој обезбедува интерфејс помеѓу корисникот и база на податоци или базите на податоци. Бидејќи се тесно поврзани, поимот "база на податоци" кој се користи разговорно најчесто се оденсува и на DBMS и на податоци кои се користат.

Според интеракцијата, повеќето постоечки DBMS спаѓаат под 4 групи:

  • Data Definition ( дефинирање на податок ). Дефинирање на нова структура на податок во базата, бришење на структурата на податок, и менување на веќе посточка структура на податок.
  • Ажурирање. Внесување, Менување и Бришење на податоци.
  • Администрација. Регистрирање и надгледување на корисници, безбедност на податоците, надгледување на перформансите на базата, враќање на податоци ако падне системот.

DBMS е одговорна за одржување на интегритетот и безбедноста на складираните податоци.

Апликации и улоги[уреди | уреди извор]

Повеќето организации во поразвиените држави зависат од Базите на Податоци за нивните бизнис операции. Базите не само се користат за внатрешни операции во органиција, но и за комуникација помеѓу клиентот и снабдувачот (погледни Софтвер за продажба).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ramakrishnan - Database Management Systems 3rd Edition