Прејди на содржината

Еколошка информатика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Еколошка информатика, зелена ИКТ според Меѓународната федерација за светска и зелена ИКТ „ИФГИКТ“, зелената ИТ или одржливоста на ИКТ, е изучување и практика на еколошки одржливи компјутери или ИТ.

Целите на еколошката информатика се слични со оние на еколошката хемија: да се намали употребата на опасни материјали, да се зголеми енергетската ефикасност за време на животниот век на производот, рециклибилноста или биоразградливоста на непостоечките производи и фабрички отпад. Еколошката информатика е важна за сите класи на системи, почнувајќи од рачни системи до големи центри за податоци.

Многу коорпоративни ИТ оддели имаат еко-компјутерски иницијативи за да го намалат ефектот на животната средина од нивните ИТ операции.[1]

Потекло[уреди | уреди извор]

Логото Енергетска ѕвезда

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. E. Curry, B. Guyon, C. Sheridan, and B. Donnellan, “Developing a Sustainable IT Capability: Lessons From Intel’s Journey,” MIS Quarterly Executive, том 11, бр. 2, стр. 61–74, 2012.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]