Рециклирање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Знакот за резиклирање
Знакот за рециклирање
Знаците за рециклирање на различни амбалажи

Рециклирање (преработка на отпад или добивање на второсуровини) е преработка на користените материјали за добивање нови производи.Со овој процес се спречува губењето на материјали,намалувањето на потрошувачката на нови суровини,се намалува користењето на енергијата,се намалува загадувањето во воздухот и во водата.Се рециклираат многу видови на стакло,хартија,метал,пластика,текстил и електроника.Речиси половина од отпадот што го создаваме може да се рециклира.Знакот за рециклирање има три стрелки кои ги означуваат трите фази:собирање,преработка и повторна употреба.

Рециклирањето е трета компонента од таканаречената хиерархија на отпад која гласи " Намали, Искористи повторно, рециклирај"[1]. Рециклирањето цели кон подобрување на животната средина со намалување на користењето на нови суровини и создавање на "циркуларна економија"[2], во која на отпадот не се гледа како на финален производ туку како ресурс за создавање на нови производи.

Многу типови на стакло, хартија, картонски амбалажи, метали, пластика, гуми, текстил и електроника важат за материјали кои можат да се рециклираат. Компостирањето и другите употреби на биоразградливиот отпад, како што е храната или отпадот од градини, исто така се смета за рециклирање.

Податотека:Recikliranje2.jpg
Амбалажата што има минато може да има и иднина! -ПАКОМАК-

Историја[уреди | уреди извор]

Почетоци[уреди | уреди извор]

Рециклирањето било вообичаена пракса во најголем дел од човековата историја, датирајќи од 4тиот век п.н.е., кога Платон се јавува како еден од првите поборници на овој процес.[3] Во период на недостиг на ресусрси, во археолошките пронајдоци од антички депонии имало помалку домашен отпад ( пепел, скршен алат, глинени садови), укажувајќи дека поголем дел од отпадот се рециклирал во недостиг на нови материјали.

Во пред-индустриските општества, постојат докази за рециклирање на бронза и други метали, кои биле топени и обликувани одново за разни потреби. Рециклирањето на хартија првпат е регистрирано во Јапонија во 1031вата година.

Индустријализацијата ја зголемила потребата за достапни материјали. Железничките компании продавале и купувале остатоци од метали во 19тиот век, исто како и растечката автомобилска индустрија на почетокот од 20тиот век.

Шишиња од пијалоци биле рециклирани со рефундиран депозит во некои фабрики (Швепс) во Велика Британија и Ирска околу 1800та година. Првиот официјален систем за рециклирање со рефундиран депозит бил создаден во Шведска во 1884та година.

Рециклирање на отпад од потрошувачи[уреди | уреди извор]

Собирање на отпадот[уреди | уреди извор]

Голем број на системи за собирање на отпад погоден за рециклирање се имплементирани во светот. Тие се компромис помеѓу комфорот на граѓаните и цената и леснотијата на имплементирање од страна на властите. Постојат три главни категории: "drop-off" центри, откупни центри како и улично колектирање.[4]

Улично колектирање[уреди | уреди извор]

Уличното колектирање опфаќа повеќе суптилно различни системи, кои се разликуваат во поглед на тоа во кој дел од процесот рециклатите се собираат и чистат. Главните категории се: колекција на мешан отпад, мешани рециклати (системи со единечен тек) како и сепарација директно од изворот на отпад. Најчесто, отпадот се собира со возило за таа намена.

Во случајот на колекција на мешан отпад, сите рециклати се измешани со остатокот од отпадот, а потоа посакуваниот материјал се сортира и чисти во објекти со таа намена. Ова резултира со компромитирање на големо количество од отпадот погоден за рециклирање, во главно хартијата, но исто така има и свои предности: градот не треба да плаќа за одделно колектирање на рециклатите и не е потребна јавна едукација.

Во системите со единечен тек, сите материјали погодни за рециклирање се измешани меѓусебно, но се одвоени од останатиот отпад. Во овој случај се значајно се намалува потребата од чистење на отпадот по собирањето на истиот, но се јавува потребата од едукација на јавноста за тоа кои материјали се погодни за рециклирање.[5]

Oткупни центри[уреди | уреди извор]

Во овие центри се откупува чист рециклат, со што се обезбедува очигледен поттик за креирање на стабилно снабдување. Процесираните материјали потоа можат повторно да бидат продадени. Ако оваа операција е профитабилна, доведува со намалување на емисијата на штетни гасови ; доколку е непрофитабилна, се зголемива емисијата на штетни гасови. Владини субвенции се потребни со цел овие откупни центри да бидат остварливо решение.

"Drop-off" Центри[уреди | уреди извор]

Производителите на отпад во овој случај се должни да го однесат рециклатот до една централна локација, која може да биде: инсталирана, мобилна станица за колектирање или самата фабрика за преработка на отпадот. Во поглед на имплементирање, овој систем е наједноставен, меѓутоа има низок и непредвидлив доток на отпад.

Хартија[уреди | уреди извор]

Хартијата се произведува во големи фабрики.Поголемиот дел од хартијата се добива од меко дрво,на пример смрека или бор.

-Стеблата се сечат во трупци и се носат во фабрика за хартија; -Трупците се ситнат на струганки; -Струганките се варат во пулпа(влакнеста маса)за да ги испуштат влакната; -Влакната се мешаат со хемиски соединенија и бои; -Од пулпата со вшмукување се отстранува водата; -Валјаците ја отстрануваат преостаната вода и ја пренесуваат пулпата во хартија;

-Големата хартиена волна е финален производ.

  1. Jens,, Lienig,. Fundamentals of electronic systems design. Cham. ISBN 9783319558400. OCLC 985693780. https://www.worldcat.org/oclc/985693780. 
  2. Geissdoerfer, Martin; Savaget, Paulo; Bocken, Nancy M.P.; Hultink, Erik Jan (1 февруари 2017 г). The Circular Economy – A new sustainability paradigm?. „Journal of Cleaner Production“ том  143: 757–768. doi:10.1016/j.jclepro.2016.12.048. ISSN 0959-6526. http://dx.doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.12.048. 
  3. „Byzantine Empire (for recycling) | The Green Files“. affairs.com. конс. 2018-08-10. 
  4. Pamela., Murphy,; Mamatha., Gowda,; Fund., League of Women Voters (U.S.). Education (1993). The garbage primer. New York: Lyons & Burford. ISBN 1558212507. OCLC 28221130. https://www.worldcat.org/oclc/28221130. 
  5. Pamela., Murphy,; Mamatha., Gowda,; Fund., League of Women Voters (U.S.). Education (1993). The garbage primer. New York: Lyons & Burford. ISBN 1558212507. OCLC 28221130. https://www.worldcat.org/oclc/28221130.