Образовна технологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Образовна технологија е „студија и етичка практика на олеснување на учење и подобрување на резултатите со создавање, користење и управување со соодветни технолошки процеси и ресурси“.[1][2]

Образовната технологија ја подразбира употребата на физички хардвер и образовни теоретски. Тоа ги опфаќа неколку домени, вклучувајќи теоријата на учење, компјутерски-заснована обука, онлајн учење, и каде мобилни технологии се користат, м-учење. Соодветно на тоа, постојат неколку дискретни аспекти за опишување на интелектуални и технички развој на образовна технологија:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Robinson, Rhonda; Molenda, Michael; Rezabek, Landra. „Facilitating Learning“ (PDF). Посетено на 18 March 2016.
  2. „Andreas Kaplan (2020) Universities, Be Aware: Start-Ups Strip Away Your Glory; About EdTech's potential take-over of the higher education sector“.