Мрежен сервис

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во компјутерското мрежно поврзување, мрежниот сервис или услуга е апликација што се извршува во мрежниот слој на апликација и погоре, што обезбедува складирање на податоци, манипулации, презентација, комуникација или друга можност, која често се спроведува со помош на клиент-опслужувач или корисник на корисник, заснована на мрежни протоколи за апликацискиот слој.[1]

Секоја услуга обично се обезбедува од опслужувачката компонента што работи на еден или повеќе компјутери (честопати посветен опслужувачки компјутер што нуди повеќе услуги) и се пристапува преку мрежа од компонентите на клиентот што работат на други уреди. Како и да е, компонентите на клиентот и опслужувачот можат да работат со иста машина.

Клиентите и опслужувачите често имаат кориснички посредник, а понекогаш и друг хардвер поврзан со него.

Примери[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Network Service“. SDxCentral. 12 June 2015. Архивирано од изворникот (html) на 12 June 2015. Посетено на 4 August 2019. Network Service – a capability that facilitates a network operation. It typically is provided by a server (which can be running one or more services), based on network protocols running at the application layer in the Open Systems Interconnection (OSI) model of the network.