Математички софтвер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Математички софтвер е софтвер што се користи за моделирање, анализирање или пресметување на бројчени, симболични или геометриски податоци.

Тоа е еден вид на апликативен софтвер кој се користи за решавање математички проблеми или математичка студија. Постојат различни гледишта за тоа што е математика, така што има различни погледи на категоријата математички софтвер што се користи за нив, од тесна до широка смисла.

Еден вид математички софтвер (математичка библиотека) исто така се користи од вграден во дел од друг научен софтвер. Најмногу основно (на пример, да се пресмета основната функција со аритметика на подвижна точка ) може да биде во категоријата математички софтвер. Тие обично се градат во системите за општа намена како среден софтвер. Треба да се каже дека математичкиот софтвер не е само апликативен софтвер туку и основа на друг научен софтвер. И тоа е една од одликите на математичкиот софтвер како што значи. Неколку математички софтвер често имаат добар кориснички интерфејс за образовни цели (види образовен математички софтвер). Но, основните делови на решавање на нив директно зависат од алгоризмот со математичко знаење. Значи, може да биде здравиот разум дека не се обработува ако барем не се реши на математичка конструкција. (Постои физичко ограничување на хардверот). Тоа е типична разлика на математички софтвер за друг апликативен софтвер.

Специјално, може да биде сигурен здрав разум дека треба да се внимава дека постои таков следен случај во математички софтвер користејќи:

  1. Тоа не е секогаш решливо.
  2. Тоа може да се реши теоретски, но најтешко да се реши всушност или физички од компјутер предизвикано од не во полиномско време. Софтверот за криптирање го применува вториот случај.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • База на податоци за математички софтвер swMATH