Прејди на содржината

Извршен програм

Од Википедија — слободната енциклопедија
OpenOffice.org Writer
OpenOffice.org Writer

Извршен (апликациски) програм или апликацијапрограмска опрема наменета за извршување на точно одредени задачи. Задачата на системскиот софтвер е да ја овозможи работата на сите сметачки делови, извршниот софтвер ги искористува сметачките делови за извршување на некоја одредена задача. Пример на извршен програм е уредник на текстот (Microsoft Word и други), мултимедијален изведувач (Winamp и други) или програм за обработка на слики (Photoshop и други) и така натаму. Имаме и пакети на извршни програми, како на пр. Microsoft Office или OpenOffice.org кои вклучуваат повеќе програми за обработување некои задачи.

Видови на извршни програми[уреди | уреди извор]

Microsoft Office[уреди | уреди извор]

  • Уредник на текст
  • Уредник на табели (Spreadsheet)

Програми за комуникација[уреди | уреди извор]

Мултимедија[уреди | уреди извор]

Аналитички програми[уреди | уреди извор]

База на податоци[уреди | уреди извор]