Мултимедијален изведувач

Од Википедија — слободната енциклопедија
MPlayer е пример за повеќеподложен мултимедијален изведувач
Архитектурата на еден мултимедијален изведувач

Мултимедијален изведувач (нефор. „плеер“, од англ. media player) — вид на програм за пуштање на мултимедијални податотеки. Највеќето мултимедијални изведувачи поддржуваат низа формати од аудио и видео податотеки.

Mултимедијални изведувачи[уреди | уреди извор]

Некои мултимедијални изведувачи се задржуваат на аудио или видео, и таквите се познати како преслушувачи и видеопрегледувачи. Овие се обично изработени наменски за дадениот вид на медиум и даваат повеќе функции и можности што се однесуваат на тој медиум.

Microsoft Windows се нуди со веќе инсталираниот изведувач Windows Media Player. Најновиот нивни изведувач е Windows Media Player 12, кој е вграден во Windows 7. Mac OS X се нуди со изведувачот Quicktime кој пушта т.н. „Quicktime“ филмови и iTunes кои можат да содржат најразлични мултимедијални формати. Winamp поддржува iPod (од Apple) и други преносни уреди како Zen (од Creative), но истовремено поддржува преслушување и прегледување на аудио и видео. Linux вградува најразлични мултимедијални изведувачи, меѓу кои Amarok, VLC, MPlayer, Xine и Totem.

Многу мултимедијални изведувачи користат библиотеки. Библиотеката е наменета за лесно организирање или каталогизација на музиката во категории како правец, година, котирање и др. Добри примери за вакви изведувачи се Winamp, Windows Media Player, iTunes, RealPlayer, Amarok и ALLPlayer.

Споредба[уреди | уреди извор]

Постоајт разни мултимедијални изведувачи, наменети за аудиоснимки, видеоснимки или обете. Во однос на лиценцата, ваквите програми можат да бидат слободни или сопственички (заштитени).

Име Аудио Видео Оперативен систем Лиценца
1by1 [1] Архивирано на 9 септември 2013 г. ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен)
AlbumPlayer [2] ДаД НеН Windows сопственички
AIMP [3] ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен)
Amarok [4] ДаД НеН Linux, Windows (бета-верзија[5] Архивирано на 19 април 2010 г.), Mac OS X (бета-верзија[6] Архивирано на 23 јули 2010 г.) ОЈЛ
aTunes [7] ДаД НеН Mac OS X, Windows, Linux, Solaris ОЈЛ
AVS Media Player [8] ДаД ДаД Windows сопственички (бесплатен)
Banshee [9] Архивирано на 12 јуни 2010 г. ДаД ДаД Linux, Mac OS X MIT
BearShare [10] Архивирано на 10 јуни 2016 г. ДаД НеН Windows сопственички
Beep Media Player [11] ДаД НеН POSIX ОЈЛ
BS.Player [12] ДаД ДаД Windows сопственички
cmus [13] ДаД НеН POSIX ОЈЛ
Core Media Player [14] Архивирано на 26 јуни 2017 г. ДаД ДаД Windows сопственички (Shareware)
DSPlayer [15] Архивирано на 4 март 2012 г. ДаД ДаД Windows ОЈЛ
Emat ДаД НеН Windows ОЈЛ
Evil Player [16] Архивирано на 6 февруари 2007 г. ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен)
Exaile [17] ДаД НеН Linux ОЈЛ
FLV-Media Player [18] Архивирано на 1 октомври 2020 г. ДаД ДаД Windows сопственички (бесплатен)
foobar2000 [19] ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен))
GOM Player [20] ДаД ДаД Windows сопственички (бесплатен)
HDngn НеН ДаД Windows ОЈЛ
iMesh ДаД ДаД Mac OS X, Windows сопственички
IrfanView [21] ДаД ДаД Windows сопственички (бесплатен für Privatnutzer)
IVIVO [22] Архивирано на 1 февруари 2017 г. ДаД ДаД Linux, Windows, Mac OS X, Palm OS, Symbian OS, Windows Mobile сопственички (бесплатен)
iTunes [23] ДаД ДаД Mac OS X, Windows сопственички (бесплатен)
J. River Media Jukebox [24] ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен)
Jajuk [25] ДаД НеН Windows, Mac OS X, Linux ОЈЛ
jetAudio [26] Архивирано на 12 август 2010 г. ДаД ДаД Windows сопственички
Kaffeine [27] Архивирано на 25 мај 2008 г. ДаД ДаД POSIX ОЈЛ
Kantaris Media Player [28] Архивирано на 13 февруари 2015 г. ДаД ДаД Windows отворен код (basiert auf VLC)
KMPlayer ДаД ДаД Windows, Linux (приклучок) сопственички (бесплатен)
LoomTV Player [29] ДаД ДаД Windows ab XP, Mac OS X сопственички (бесплатен)
MediaMonkey [30] ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен)
Media Player Classic [31] ДаД ДаД Windows ОЈЛ
mufin player [32] ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен)
Music Player Daemon [33] ДаД НеН Linux ОЈЛ
MPlayer [34] ДаД ДаД POSIX, Mac OS X, Windows ОЈЛ
Mpxplay [35] ДаД НеН DOS, Windows ОЈЛ
MusikCube [36] ДаД НеН Windows ОЈЛ
Napster ДаД НеН Windows сопственички
Nero ShowTime [37] ДаД ДаД Windows сопственички (бесплатен)
Ogle [38] Архивирано на 5 јули 2008 г. НеН ДаД POSIX ОЈЛ
PowerDVD [39] ДаД ДаД Windows сопственички
QuickTime Player [40] ДаД ДаД Mac OS X, Windows сопственички (бесплатен)
Quintessential Player [41] ДаД ДаД Windows сопственички (бесплатен)
RealPlayer [42] Архивирано на 22 март 2009 г. ДаД ДаД Linux, Windows, Mac OS X, Palm OS, Symbian OS, Windows Mobile сопственички (бесплатен)
Rhythmbox [43] ДаД НеН POSIX ОЈЛ
Silverjuke [44] ДаД НеН Mac OS X, Windows сопственички
SMPlayer [45] ДаД ДаД Linux, Mac OS X, Windows ОЈЛ
Songbird [46] ДаД ДаД Linux (неподдржан), Mac OS X, Windows ОЈЛ
Spider Player [47] ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен)
SysTrayPlay [48] ДаД НеН Windows ОЈЛ
Teen Spirit [49] Архивирано на 17 јули 2014 г. ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен)
Totem [50] ДаД ДаД POSIX ОЈЛ
Tray Player [51] ДаД НеН Windows сопственички
VISh4 media player [52] Архивирано на 15 септември 2017 г. ДаД ДаД Linux,Windows, сопственички (бесплатен)
VLC media player [53] ДаД ДаД Linux, Unix, Windows, Mac OS X, BeOS, BSD ОЈЛ
Winamp [54] ДаД ДаД Windows, AmigaOS (со Amiamp), Mac OS (dort Macamp) сопственички
Windows Media Player [55] ДаД ДаД Windows, Mac OS X, Windows Mobile сопственички (бесплатен)
WinDVD [56] НеН ДаД Windows сопственички
Xbox Media Center [57] ДаД ДаД Xbox, Windows, Mac OS X, Linux, Apple TV ОЈЛ / ОгЈЛ
Xine [58] Архивирано на 2 септември 2019 г. ДаД ДаД Linux, FreeBSD, Solaris, IRIX, Mac OS X ОЈЛ
XMMS [59] Архивирано на 27 август 2010 г. ДаД НеН POSIX ОЈЛ
XMPlay [60] ДаД НеН Windows сопственички (бесплатен)
XULPlayer [61] ДаД ДаД Windows отворен код
Yahoo! Music Jukebox (поран. MusicMatch Jukebox) [62] Архивирано на 19 август 2006 г. ДаД НеН Windows сопственички
Zero MusicPlayer [63] Архивирано на 4 август 2010 г. ДаД НеН Windows сопственички
Zinf [64] ДаД НеН Linux, Windows ОЈЛ
Zoom Player [65] ДаД ДаД Windows сопственички (бесплатен)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]