Microsoft Access

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Microsoft Access
Програмери Microsoft
Првично издание 1.0 / ноември 1992; пред 26 години (1992-November)
Стабилно издание 2010 (14.0) / април 28, 2010; пред 8 години (2010-04-28)
Опер. систем Microsoft Windows
Вид RDBMS
Лиценца неслободен софтвер
Мреж. место office.microsoft.com/access

Microsoft Access е апликација за управување со база на податоци и е дел од Microsoft Office пакетот.

Аксес се состои од механизмот „Џет“ за база на податоци (на англиски : Microsoft Jet Database Engine). Освен табели и релации, аксес нуди и прашалници, извештаии, обрасци, веб-обрасци, марко-и и програмски модули. Исто така нуди и едноставен и автоматизиран начин на правење на програмски опкружувања. Главно се користи во малите и средните претпријатија. Често се користи и како клиентска апликација преку драјверот „ODBC“ од каде прифаќа и обработува податоци од некој друг систем за база на податоци. Многу добри резултати постигнува и во областа на обработка на информации преку локални и глобални мрежи дадени во врска со Мајкрософт Ексел.