Мрежна архитектура

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мрежа архитектура замисла на сметачката мрежа. Тоа е рамка за спецификација на физичките компоненти на мрежата и нивната функционална организација и конфигурација, со принципи и процедури за работа, како и користењето на протоколи за комуникација.

Во телекомуникациите, спецификацијата на мрежната архитектура може да вклучува и детален опис на производи и услуги доставени преку комуникациската мрежа, како и детални стапки и структури за наплата според кои услугите се компензираат.

Мрежната архитектура на интернетот главно се изразува со употреба на интернет протоколи, наместо конкретен модел за меѓусврзани мрежи или јазли во мрежата или пак употребата на специфични типови хардверски врски.

OSI - мрежен модел[уреди | уреди извор]

Моделот за моделот на меѓусврзување на отворени системи (OSI- модел) го дефинира и кодифицира концептот за слоевита мрежна архитектура. Апстракционите слоеви се користат за поделба на комуникацискиот систем понатамошно во помали делови што можат да се управуваат. Слојот пак е збир на слични функции кои обезбедуваат услуги до слојот над него и прифаќа услуги од слојот под него. На секој слој, во случаите се обезбедуваат услуги за случаи од горниот слој и се бараат услуги од слојот подолу.[1]

Распределено сметање[уреди | уреди извор]

При различна употреба во распределената пресметка, мрежната архитектура честопати ја опишува структурата и класификацијата на распределената архитектура на апликации, бидејќи јазлите кои учествуваат во распреселената апликација честопати се нарекуваат мрежа. На пример, архитектурата за апликации на јавната вклучена телефонска мрежа (PSTN) е наречена интелигентна мрежа. Постојат бројни специфични класификации, но сите лежат на континуум помеѓу упростена мрежа (на пр: интернет ) и интелигентна мрежа (на пр: телефонска мрежа).

Популарен пример за такво користење на поимот во распределени апликации, како и ПВК(постојани виртуелни кола), е организирање на јазли за услуги и мрежи од корисник до корисник (P2P). P2P мрежите обично имплементираат мрежни преклопувања кои работат преку основната физичка или логичка мрежа. Овие мрежи за преклопување може да спроведат одредени организациски структури на јазлите според неколку различни модели, и мрежната архитектура на системот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „What is OSI model (Open Systems Interconnection)? - Definition from WhatIs.com“. SearchNetworking (англиски). Посетено на 2018-10-09.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]