Прејди на содржината

Друштвена програмска опрема

Од Википедија — слободната енциклопедија

Друштвени софтверски прилози вклучуваат алатки за комуникација и интерактивни алатки. Комуникациските алатки обично се справуваат со снимање, чување и презентација на комуникацијата, обично се со пишување, но сè повеќе исто така вклучуваат аудио и видео. Интерактивни алатки се справуваат со интеракции со посредство помеѓу пар или група на корисници. Тие се фокусираат на воспоставување и одржување на врска меѓу корисниците, за да се олесни механиката на разговор и да разговараат.[1]

Инстант пораки[уреди | уреди извор]

Прилог за инстант пораки или клиенти дозволува да се комуницира со друго лице преку мрежа во реално време, во однос на приватноста. Популарни, потрошувачки ориентирани клиенти вклучуваат AOL Instant Messenger, Google talk, ICQ, Meebo, MSN Messenger, Pidgin и Yahoo! Messenger. Софтвер за инстант пораки дизајниран за употреба во бизнис цели ги вклучува IBM Lotus Sametime, XMPP и Microsoft Messenger.

Може да се додадат пријатели како контакти или на список на пријатели со внесување на е-пошта адреса на лицето или Messenger ID. Ако лицето е онлајн, нивното име обично ќе биде наведено како расположливо за разговор. Со кликнување на нивното име ќе се активира прозорецот за разговор со простор да се пишува на друго лице, како и да се прочитаат нивните одговори.

Текстуален разговор[уреди | уреди извор]

Семрежните разговори (IRC) и други технологии за онлајн разговор им овозможија на корисниците да се приклучат и да комуницираат со многу луѓе одеднаш, јавно. Корисниците можат да се приклучат на претходно постоечките соби за разговор или да создаваат новa на било која тема. Откако еднаш ќе влезе внатре, може да пишува пораки што секој друг во собата може да ги прочита, како што може да ги прочита и одговорите од другите. Често има постојан прилив на луѓе кои влегуваат и излегуваат. Без разлика дали сте во соба на друго лице или собата сами сте ја создале, генерално можете слободно да поканите други луѓе кои се онлајн да ви се придружат во таа соба. Инстант пораки ги олеснуваат и двете и интеракцијата.

Групно вмрежување[уреди | уреди извор]

Целта на софтвер за групи како Мудл, целни страници, Enterprise Architecture и SharePoint, е да им овозможи предмети за споделување на податоци - како што се фајлови, фотографии, текст, итн. за цели како проектна работа или училишна работа. Намерата е прво да се формираат групи, а потоа да соработуваат меѓу себе. Clay Shirky го дефинира друштвениот софтвер, како "софтвер кој поддржува групна интеракција". Ако кај групи поддржува групна интеракција (откако еднаш групата е формирана), може да се смета како општествен софтвер.

Форуми[уреди | уреди извор]

Првично моделирани по реалната светска парадигма на електронски огласни табли на светот пред семрежјето да биде актуелно, семрежните форуми им овозможуваат на корисниците да ја објават "темата" за другите да ја видат. Други корисници може да ја видиат темата и да дадат свое мислење преку коментари како форма на одговор, еден по друг. Повеќето форуми се јавни, дозволувајќи им на сите да се регистрираат во секое време. Неколку се приватни, затворени заедници каде што новите членови треба да платат мал надомест за да се придружат.

Форумите може да содржат многу различни категории во хиерархијата како теми и подтеми. Други одлики ја вклучуваат способноста за испраќње на слики или податотеки или да го цитираат постот на друг корисник со посебно форматирање во сопствениот пост. Форум често добива на популарност додека да се најдат во состијба да можат да се пофалат со неколку илјади членови кои објавуваат одговори на десетици илјади теми постојано.

Постојат различни стандарди и барателите на водачи на пазарот на секоја софтверска категорија. Различни додатоци може да бидат на располагање, вклучувајќи превод и исправка на правопис на софтвер, во зависност од стручноста на операторите на огласната табла. Во некои индустриски области, огласната табла има свои комерцијално успешни остварувања: слободни и платени печатени списанија, како и професионални и аматерски сајтови.

Моментални успешни услуги комбинираат нови алатки со постарите новински групи и поштенски списоци како парадигма за производство на хибриди како Yahoo! Групи и Google Групи. Исто така, како услугата напредува, има тенденција да донесе одлики и алатки на други услуги кои се натпреваруваат. Со текот на времето, на пример, вики кориснички страници станаа друштвени портали за поединечните корисници и може да се користат во местото на други портални прилози.

Вики[уреди | уреди извор]

Вики е мрежно место чија содржина може да се уредува од своите посетители. Примерите вклучуваат Википедија, Викиречмник, изворниот Портландски модел на складирање вики, MeatballWiki, CommunityWiki и Викиизвор. За повеќе детали за слободни и комерцијално достапни вики системи видете Споредба на вики софтвер.

Блогови[уреди | уреди извор]

Блогови, скратено за веб логови, се како онлајн списанија за одредена личност. Сопственикот ќе испрати тема или мислење периодично, дозволувајќи им на другите да коментираат. Темите често го вклучуваат секојдневниот живот на сопственикот, ставови во врска со политика или одредени теми важни за нив.

Блоговите им значат многу работи на различни луѓе, кои се движат од "онлајн весник" до "лесни за ажурирање лични мрежни места". Иако овие дефиниции се технички исправни, тие не успеваат да ја фатат моќта на блоговите како општествен софтвер. Покрај тоа што едноставно почетната страница од пребарувачот или онлајн дневник, некои блогови овозможуваат коментари за записи, создавајќи форум за дискусија. Тие исто така имаат blogrolls (т.е. линкови до други блогови кои сопственикот ги чита или им се восхитува) и укажуваат на нивниот друштвеен однос кон овие други блогери кои го користат XFN однос според друштвени стандарди.

Уредници за соработка во реално време[уреди | уреди извор]

Симултано уредување на текст или медиумските податотеки со различни учесници на мрежата прво било демонстрирано на истражувањето за системи во почетокот на 1970-тите години, но сега е практично на глобалната мрежа. Соработка во реално време за уредување сега го користат, на пример, во монтажата и услуги како што се Google Docs.

Предвидување на пазари[уреди | уреди извор]

Многу алатки за предвидувања на пазарот станаа достапни (вклучувајќи и некои од типот на слободен софтвер) кои го прават пазарот лесен да се предвиди и да направат соодветен залог за идните настани. Ова е повеќе формална верзија на друштвената интеракција, иако тоа се квалификува како стабилен тип на општествен софтвер.

Друштвени мрежни услуги[уреди | уреди извор]

Друштвените мрежни услуги им овозможуваат на луѓето да се најдат заедно онлајн околу заедничките интереси, хоби или причини. На пример, некои сајтови обезбедуваат средба на организација со објекти за луѓе кои практикуваат исти спортови. Други услуги им овозможуваат бизнис вмрежување (Ryze, Сјинг и LinkedIn) и средби за друштвени настани (Meetup).

Некои големи викиа делотворно стануваат друштвени мрежни услуги преку поттикнување на корисничките страници и портали.

Секој може да создава своја услуга за друштвено вмрежување со користење на хостирани придонеси како Ning, grou.ps или rSitez или пофлексибилниот и полесен за инсталирање како Elgg Social Networking Engine, Anahita Social Networking Engine,[2] Jcow, BuddyPress, SocialEngine, Oxwall, phpFox или Status.net.

Друштвена механизација[уреди | уреди извор]

Скратена верзија на терминот механизација на друштвено вмрежување. Тоа е од веб заснована рамка и платформа за развој на сопствени друштвени прилози, како и вдомување на истите. Друштвената механизација делува како веб оперативен систем за развој на сите видови на услуги за друштвено вмрежување и проекти.

Пребарувачи на друштвена мрежа[уреди | уреди извор]

Пребарувачи на друштвена мрежа се класа на пребарувачи кои ги користат друштвените мрежи за да се организираат со приоритет или филтер резултати од пребарувањето. Постојат две поткласи на пребарувачи на друштвени мрежи: оние кои користат експлицитни друштвени мрежи и оние кои користат имплицитни друштвени мрежи.

 • Експлицитна друштвена мрежа, на пребарувачите им овозможува луѓето да се најдат едни со други во согласност со експлицитно наведени општествени односи, како што се XFN општествените односи. XHTML пријатели на мрежа, на пример, им овозможува на луѓето да ги споделат своите односи на нивните сајтови, што се формира на децентрализирани / дистрибуирани онлајн друштвени мрежи, за разлика од централизирани друштвени мрежи.
 • Имплицитна друштвена мрежа, на пребарувачите им овозможува на луѓето да ги филтрираат резултатите од пребарувањето врз основа на часови на друштвени мрежи на кои тие веруваат, како што е заеднички политички аспект. Ова било наречено епистематски филтер во 1993 "Состојбата на извештај на иднината" од американски комитет за Универзитетот на ОН кој предвидува дека тоа ќе стане доминантен начин на пребарување за повеќето корисници.

Дискусиони друштвени мрежи[уреди | уреди извор]

Дискусионите друштвени мрежи се мрежи на дискусија и дебата за донесување на целни одлуки. Тие се изградени за цел воспоставување на одржливи односи меѓу поединците и нивната влада. Тие се потпираат врз информирано мислење и совет кој е даден со јасно очекување на резултатите.

Комерцијални друштвени мрежи[уреди | уреди извор]

Комерцијални друштвени мрежи се наменети за поддршка на бизнис трансакции и да се изгради доверба меѓу поединецот и на брендот, кој се потпира на мислење на производот, идеја да се направи производот подобар овозможувајќи им на корисниците да учествуваат со брендови во промовирање на развојот, услуги и подобро искуство за клиентите. Еден пример на овие мрежи е Dell IdeaStorm.

Друштвени водичи[уреди | уреди извор]

Друштвеен водич препорачува места за посета или содржи информации за места во реалниот свет, како што се кафулиња, ресторани и WiFi жариштата, итн. Еден таков прилог е Википатување.

Друштвена селекција[уреди | уреди извор]

Некои мрежни места им овозможуваат на корисниците да ја објават нивната список на обележувачи или омилени мрежни места за другите кои бараат, да ги гледаат. Овие сајтови, исто така може да се користат за да се задоволи споделување на другите заеднички интереси. Примерите вклучуваат аватар, гласови, reddit и претставете.[3]

Друштвено гледање[уреди | уреди извор]

Друштвено гледање овозможува повеќе корисници да се агрегираат од повеќе извори и да се видат во онлајн видео заедно во синхронизирани доживувања при гледањето.

Друштвена каталогизација[уреди | уреди извор]

Друштвена каталогизација е многу како друштвените обележувачи, но е насочена кон академици. Тоа му овозможува на корисникот да објави цитат за една статија се наоѓаат на семрежјето или мрежно место, онлајн базата на податоци како Academic Search Premier или LexisNexis Academic University, книга се најде во библиотечен каталог и така натаму. Овие цитати можат да бидат организирани во категории кои се предефинирани или нова категорија која е дефинирана од страна на корисникот со користење на тагови. Ова им овозможува на академиците истражување кои се заинтересирани во слични области за да се поврзете и да споделат ресурси.

Друштвена библиотека[уреди | уреди извор]

Овој прилог им овозможува на посетителите да ги пратите на нивните хобија, книги, записи и ДВД-а. Корисниците можат да ги споделат своите колекции. Препораки може да бидат генерирани врз основа на корисничкиот рејтинг, со користење на статистички пресметки и мрежна теорија. Некои сајтови нудат пријателски систем, како и виртуелна проверка- "провери испис" на предмети за задолжување кај пријатели. Folksonomy или означување се спроведува на повеќето од овие сајтови.

Друштвено онлајн складирање[уреди | уреди извор]

Прилозите за друштвено семрежно складирање им дозволуваат на своите корисници заедничко создавање на архиви на фајлови кои ги содржат додадените фајлови од било кој тип. Податотеки или може да се уредуваат на семрежјето или од месниот компјутер кој има пристап до систем за чување. Ваквите системи може да бидат изградени врз постоечка опслужувач инфраструктура (пр. GDrive) или како потпора имаат неактивни ресурси со примена на P2P технологија (на пример Wuala). Ваквите системи се друштвени бидејќи тие дозволуваат јавната податотека да се дистрибуира и директно споделување на податотеки со пријателите.

Виртуелни светови[уреди | уреди извор]

Виртуелни светови се услуги каде е можно да се состанете и да комуницирате со другите луѓе во виртуелната средина која потсетува на реалниот свет. Така настанал терминот виртуелна реалност. Типично, корисник манипулира со свој аватар низ светот, во интеракција со други со користење на пишан или гласовен разговор.

Масивни онлајн игри со повеќе играчи[уреди | уреди извор]

Масивни онлајн игри со повеќе играчи се виртуелни светови (исто така познати како виртуелни околини) кои додаваат разни видови на точкасти системи, нивоа, конкуренција и победници и губитници во симулацијата во виртуелниот свет. Комерцијални масивни онлајн игри со повеќе играчи (или, попрецизно, масовни мултиплеер онлајн улоги за играње игри) ги вклучуваат Everquest и World of Warcraft.

Светови надвор од игри[уреди | уреди извор]

Друга развој се световите, кои се помалку фокусирани на игри или воопшто не се за игра. Игрите имаат бодови, победници и губитници. Наместо тоа, некои виртуелни светови се повеќе како услуги за друштвено вмрежување MySpace и Facebook, но со 3D симулација на одлики. Примерите вклучуваат Second Life, ActiveWorlds, The Sims Онлајн и сл.

Економии[уреди | уреди извор]

Многу често реалната економија се појавува во овие светови, проширување на нефизичка услужна економија во светот на даватели на услуги во реалниот свет. Експертите можат да дизајнираат фустани или фризури за карактери, одите на рутински задачи за нив и така натаму и се плаќа во пари на игра да се стори тоа. Оваа појава резултирала со проширување на друштвените можности и со зголемување на иницијативи за измами. Во случај на Second Life, светската економија е една од основните одлики на светот.

Други специјализирани друштвени прилози[уреди | уреди извор]

Постојат многу други прилози со одлики на општествен софтвер кои се олеснителни за човечката врска и соработка во одредени контексти. Општествен проект за управување и прилози за е-учење се меѓу нив.

Продавачи на друштвеен софтвер[уреди | уреди извор]

Различни аналитичарски фирми се обиделе да доспеат на листата и категоризација на крупните општествени продавачите на софтвер на пазарот. Jeremiah Owyang на Forrester Research се наведени во педесет "заеднчки софтвер" платформи.[4] Независна аналитичарска фирма Real Story Group ги има категоризирано она што го нарекува "30 најзначајни" продавачите на друштвеен софтвер,[5] кој се пресметува постојано.[6]

Политика и новинарството[уреди | уреди извор]

Употреба на општествен софтвер за политика, исто така, се прошири драстично особено по 2004 ~ 2006 за да се вклучат во широк спектар на општествен софтвер, често тесно интегрирано со услуги како телефонско дрво и форуми за дискусиона демократија и е воден од страна на кандидат, партија или група.

Колективни форми на семрежно новинарство се појавија повеќе или помалку во паралела, во дел да го задржат политичкиот спин во тек. Теорија за отворена политика се појави за да се спротивстави на возбудата за "отворен код", тврди се направени од многу, многу политичари.

Споредба на комуникација и интерактивни алатки[уреди | уреди извор]

Комуникациски алатки генерално се асинхрони. Спротивно на тоа, интерактивни алатки, генерално се синхрони, им овозможува на корисниците да комуницираат во реално време (телефон, семрежен телефон, видео разговор) или во близина на синхрони (IM, текст за разговор).

Новите технологии[уреди | уреди извор]

Новите технолошки можности за пошироко дистрибуирано вдомување и поддршка со многу повисок пропусен опсег во реално време заобиколувајќи ја централната содржина и арбитри во некои случаи.

Виртуелно присуство[уреди | уреди извор]

Во голема мера се смета, виртуелено присуство или TelePresence значи да се биде присутен преку средни технологии, обично радио, телефон, телевизија или на семрежјето. Покрај тоа, таа може да означува очигледен физички изглед, како што се глас, лице и говорот на телото.[7][8]

Дебати или избор на дизајн[уреди | уреди извор]

Друштвениот софтвер може да биде подобро разбран како множество на дебати или избор на дизајн, наместо некоја посебна список на алатки. Генерално замислен, постојат многу постари медиуми како што се поштенски список и Usenet-форуми кои се квалификуваат како "друштвени". Сепак, повеќето корисници на овој термин го ограничија неговото значење за поновите софтверски жанрови како што се Блог и вики. Други укажуваат на тоа дека терминот општествен софтвер е најдобар да се користи да не се однесува на еден тип на софтвер, туку на употребата на два или повеќе начини на компјутерски посредувана комуникација што резултира со "формирање на заедница."[9][10][11][12]

Во 2008 година кон крајот, независна аналитичарска фирма CMS тврди дека сценариото врз основа (use-case) на пристап кон испитување на општествен софтвер ќе обезбеди корисен начин да се оценат алатки и усогласување на бизнис и технолошки потреби.[13][14]

Теорија[уреди | уреди извор]

Конструктивните теоретичари, како што се Vygotsky, Leidner и Jarvenpaa зборуваат дека процесот на изразување на знаење помага во неговото создавање и разговори во корист на лицето на знаење. Разговорно знаење за управување со софтвер ја исполнува оваа намена бидејќи разговори, на пример, прашања и одговори, да станат извор на релевантни знаења во организацијата.[15][16]

Многумина се залагаат дека друштвеен софтвер презема, па дури и активно тврдат, дека корисниците создаваат вистински заедници. Тие го прифатија терминот "онлајн заедници" за да се опише како резултат на друштвените структури.

Хронологија[уреди | уреди извор]

Во 1945 година, Vannevar Буш опишува хипертекст уред наречен "memex" во Атлантскиот месечен член Како што може да мислам .[17]

Во 1962 година, Даглас Engelbart ја објави својата плодотворна работа, " јакнење на човечкиот интелект: концептуална рамка." Во овој труд, тој предложи користење на компјутерите за да се зголеми обуката. Со неговите колеги од Стенфорд Институт за истражување, Engelbart почна со развивање на компјутерски систем за да се зголемат човековите способности, вклучувајќи учење. Дебитирајќи во 1968 година, системот е едноставно наречен онлајн систем.[18]

Во истата година, Дејл McCuaig го презентирал првичниот концепт на глобалната информациска мрежа во неговата серија на меморандумите под наслов "Онлајн човечка комуникација", напишана во август 1962 година. Сепак, вистински развој на семрежјето мора да биде заслужен за Лоренс Е. Робертс на МИТ[19] заедно со Leonard Kleinrock, Robert Kahn и Vinton Cerf.

Во 1971 година, Џена Imrie започна едногодишната демонстрација на TICCIT систем меѓу Рестон, Вирџинија со кабелски телевизиски претплатници. Интерактивни телевизиски услуги вклучуваа информативно-образовни демонстрации со помош на допир на телефон. Националната Научна Фондација повторно финансирана од Платон проектот и финансираниот предлог на Митре да ја менува својата TICCIT технологија како компјутерски поддржана настава (Cai) систем за поддршка на англиски и алгебра на колеџи.[20]

Во 1980 година, Сејмур Паперт на МИТ објави "Mindstorms: деца, компјутери и моќни идеи" (Њујорк: Бејзик Букс).

Во 1986 година, Тони Бејтс објави за "улогата на технологијата во далечинско образование"[21].[22]

Во 2003, Hi5, LinkedIn,[23] MySpace, и XING започнаа.

Во февруари 2004 година, Фејсбук започна.

Во октомври 2005 година, Марк Андерсен и Џина Bianchini соосновач на Ning онлајн платформа, каде што корисниците може да создаваат свои друштвени мрежни места и мрежи. Ning значи "мир" на кинески, како што е објаснето од Gina Bianchini на блогот на компанијата.[24] и сега работи на повеќе од 275.000 мрежи. Ning е дел од она што се нарекува "бела етикета за услуги за друштвено вмрежување" и често е во споредба со Kickapps, Brightcove, rSitez и неповратно.[25]

Во 2009, воениот "Program Executive Office - Command, Control, and Communications Tactical (PEO-C3T)" го основа milSuite преземајќи ги концептите на вики, јутуб блогови и поврзување со други членови зад сигуроносен огнен ѕид. Оваа платформа се ангажира на премисата на друштвено вмрежување, а исто така олеснување на софтвер со отворен код со купување на JIVE.

Разгледај[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Allen, Christopher (13 October 2004). „Tracing the Evolution of Social Software“. Посетено на 19 June 2011.
 2. „Anahita Social Networking Engine“.
 3. „Jumper 2.0 Tags the Enterprise“. John Udell, Web 2.0 News. 17 April 2009. Архивирано од изворникот на 2009-05-27. Посетено на 2012-01-23.
 4. Forrester Report, "Vendor Product Catalog of Community Platforms For The Interactive Marketer "
 5. „Real Story Group, "Enterprise Social Software Vendor List" | accessdate=2011-04-18“. Архивирано од изворникот на 2012-02-08. Посетено на 2012-01-23. Недостасува права црта во: |title= (help)
 6. „Real Story Group, "Enterprise Collaboration & Social Software Vendor Evaluations | accessdate=2011-04-18". Архивирано од изворникот на 2011-05-10. Посетено на 2012-01-23. Недостасува права црта во: |title= (help)
 7. Sheizaf Rafaeli & Noy, A. (2002), Online auctions, messaging, communication and social facilitation: a simulation and experimental evidence, European Journal of Information Systems, September 2002, vol. 11, no. 3, pp. 196-207.
 8. Sheizaf Rafaeli and Noy, A. (2005). "Social Presence: Influence on Bidders in Internet Auctions"[мртва врска]. EM-Electronic Markets, 15(2), 158-176.
 9. Stowe Boyd, "Are You Ready for Social Software?" Архивирано на 12 ноември 2006 г.
 10. Clay Shirky, "A Group is Its Own Worst Enemy" Архивирано на 18 август 2005 г.
 11. Matt Webb, "On Social Software"
 12. Trustlet, Definition of trust network Архивирано на 3 март 2008 г.
 13. CMS Watch, "A Scenario-based Approach to Evaluating Social Software" Архивирано на 11 март 2010 г.
 14. S. Lohmann and T. Riechert, "Adding Semantics to Social Software Engineering: (Re-)Using Ontologies in a Community-oriented Requirements Engineering Environment" Архивирано на 18 септември 2010 г.
 15. Helen Hasan & Charmaine C Pfaff. 2006. "The Wiki: an environment to revolutionise employees’ interaction with corporate knowledge" ACM International Conference Proceeding Series; Vol. 206, pp.377-380.
 16. Helen Hasan & Charmaine C Pfaff. 2006. "Emergent Conversational Technologies that are Democratizing Information Systems in Organizations: the case of the corporate Wiki" Proceedings of the Information Systems Foundations (ISF): Theory, Representation and Reality Conference, Australian National University, Canberra, 27-28 September 2006.
 17. Bush, Vannevar (July 1945). „As We May Think“. The Atlantic Monthly. Посетено на 2009-06-22.
 18. Hegland, Frode; Klijnsma, Fleur; Engelbart, Doug. „The Invisible Revolution“.
 19. „Previous Recipients of the Draper Prize“. National Academy of Engineering. Архивирано од изворникот на 2010-03-02. Посетено на 2012-01-23.
 20. Illich, Ivan (1971). Deschooling Society. New York, Harper & Row ISBN 0-06-012139-4
 21. Bates, Tony & Helm, Croom, eds. (1984). The Role of Technology in Distance Education. Посетено на 15 August 2006.
 22. „Computer Assisted Learning or Communications:
  Which Way for Information Technology in Distance Education?“
  . Архивирано од изворникот на 2008-02-13. Посетено на 2012-01-23.
 23. http://www.thealarmclock.com/mt/archives/2004/08/linkedin_hq_mou.html Linked-In profile
 24. The Story Behind the Ning Name, by Gina Bianchini Архивирано на 2 мај 2011 г., Ning Blog, April 11, 2007
 25. TechCrunch: Nine Ways to Build Your Own Social Network - July 24, 2007

Надворешни врски[уреди | уреди извор]