Периферен уред

Од Википедија — слободната енциклопедија

Периферен уред е направа која е приклучена на матичен сметач, но не е негов составен дел, туку повеќе или помалку независна од него. Таа ги дополнува можностите на сметачот, но не претставува дел од сметачката архитектура.

Примери за вакви уреди се печатачот, оптичкиот читач, читачот на магнетни ленти, микрофонот, звучниците, мрежната камера итн.

Терминологија[уреди | уреди извор]

Не постои реска определница за тоа кој уред се смета за периферен, а кој не. На пример ТВ-картичката се вградува во куќиштето на сметачот, но не е дел од неговиот основен состав. Во секој случај оваа поделба не е значајна, туку само работа на формална номенклатура.

Уреди[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]