Излезен уред

Од Википедија — слободната енциклопедија

Излезен уред е било која сметачка направа која служи за соопштување на исходот од обработката на податоци извршена од еден систем за обработка на информации (како на пр. сметач).

Во информатиката, „влез/излез“ или „I/O“ ја означува општењето помеѓу обработувачот на информации (на пр. сметачот), и надворешниот свет. Влезните сигнали внесуваат податоци од надворешниот свет, а пак излезните изнесуваат обработени податоци од машината нанадвор.

Примери за излезни уреди се:

Поврзано[уреди | уреди извор]