Микрофон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Микрофон AKG C214

Микрофон (или звукопримач) — еден вид на претворач, т.е. уред кој ја претвора енергијата од една форма во друга. Микрофоните ја претвораат акустичната енергија (звучните бранови) во електрична енергија (аудиосигнал). Различни видови на микрофонот имаат различни начини за претворање на енергија, но сите тие ќе имаат едно нешто заедничко: на опната (дијафрагма). Ова е парче тенок материјал (како што е хартија, пластика или алуминиум), која трепери кога е погоден од звучните бранови. Во една типична рачни микрофон како онаа подолу, опната се наоѓа во главата на микрофон.

Кога опната трепери, тоа предизвикува други компоненти во микрофонот да треперат. Овие треперења се претвораат во електрична струја која станува аудиосигнал.

Кај сметачите[уреди | уреди извор]

Кај сметачите, микрофонот е еден од поновите влезни уреди во сметачот, затоа што на сметачките системи им претставува проблем да разликуваат повеќе тонови.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]