Светлосно перо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фотографија од конзолата Hypertext Editing System (HES) во употреба во Универзитетот Браун, околу октомври 1969 година. На фотографијата е прикажан HES на станицата за прикажување IBM 2250 Mod 4, вклучувајќи и тастатура за осветлување и програмирана функција, поврзан канал до главната рамка на Браун IBM 360.

Кога со светлосното перо (анг. light pen) ќе се помине по површината на екранот, на местото каде што поминало перото останува светла трага, така што изгледа како со перото директно да цртаме по екранот. Тоа се постигнува со помош на фотоќелија која е вградена на врвот од перото. Светлосното перо се користи кај преносните сметачи за задавање на наредбите.