Дигитален маркетинг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дигиталниот маркетинг е маркетинг на производи или услуги кои користат дигитални технологии, главно на интернет, но исто така и мобилни телефони, медиска реклама и било кој друг дигитален медиум. [1]

Дигиталниот маркетинг развој од 1990-тите и 2000-тите години го смени начинот на кој брендовите и бизнисите користат технологија за маркетинг.[2] Како што дигиталните платформи се повеќе се инкорпорираат во маркетинг плановите и секојдневниот живот,[3] и како што луѓето користат дигитални уреди наместо да посетуваат физички продавници, [4][5]дигиталните маркетинг кампањи стануваат се поприсутни и поефикасни.

Дигитални маркетинг методи како што се оптимизација на сајтови (оптимизација), маркетинг пребарувач (SEM), маркетинг содржина, маркетинг со инфлуенсери, автоматизација на содржини, кампања маркетинг, податоци-управувано маркетинг, е-трговија маркетинг, маркетинг на социјалните мрежи, оптимизација на социјалните медиуми, е-пошта директен маркетинг, рекламирање, е-книги и оптички дискови и игри стануваат се почести во нашата напредна технологија. [6]Всушност, дигиталниот маркетинг сега се протега на не-интернет-канали кои обезбедуваат дигитални медиуми, како што се мобилни телефони (SMS и MMS), повратен повик и мобилни ринг-тонови на чекање. Во суштина, ова проширување на не-интернет канали помага да се разликува дигиталниот маркетинг од онлајн-маркетингот, уште еден термин за маркетиншки методи споменати погоре, кои строго се случуваат на интернет.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Definition of digital marketing“. http://lexicon.ft.com/Term?term=digital-marketing. 
  2. „EBSCO Publishing Service Selection Page“. http://eds.b.ebscohost.com/eds/pdfviewer/pdfviewer?sid=484a9795-b6bb-4ed8-a329-e4c2c29f7707%2540sessionmgr114&vid=1&hid=103. 
  3. Nielsen (10 март 2016). „Digital Advertising is Rising in Canada, Requiring More Sophisticated Measures of Success“. Nielsen. http://www.nielsen.com/us/en/insights/news/2016/digital-advertising-is-rising-in-canada-requiring-more-sophisticated-measures-of-success.html. 
  4. Nielsen (20 јануари 2016). „Connected Commerce is Creating Buyers Without Border“. Nielsen Global. http://www.nielsen.com/us/en/insights/news/2016/connected-commerce-is-creating-buyers-without-borders.html. 
  5. Dahlen, Micael (2010). Marketing Communications: A Brand Narrative Approach. Chichester, West Sussex UK: John Wiley & Sons Ltd. стр. 36. 
  6. How To Embrace The Five Steps Of Data-Driven Marketing Published by Forbes, October 17, 2013; accessed 17 January, 2017