Дедукција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дедукција е постапка со помош на која од општото се изведуваат посебни или поединечни заклучоци. Овие заклучоци логично нужно следат од општото, но не мора да бидат вистинити.