Василиј Кандински

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Василиј Кандиски е роден на 4 декември 1866 год.во Москва , по татко со потекло од Сибир и мајка од Москва. Тој дава придонес во историјата на модерното сликарство. Но Кандински бил повеќе од само сликар - бил филозоф и визионер. Пвробитно Кандински сакал да биде музичар но кога наполнил двасет гoдини оди да студира право и економија на Московскиот универзитет, и во тој период за прв пат се запознава со старата руска уметност. Длабок печат на целокупниот негов уметнички развој оставиле средновековните руски икони. Второ рано влијание врз неговото творештво има и Руската народна уметност , со која се запознава при патувањето во некои северни провинции. Во 1889 година ги проучува старите мајстори во Москва и Петроград , кога и за прв пат го посетува Париз ,каде повторно се враќа во 1892 год. Василиј Кандински дипломира на Московскиот универзитет во 1893 год. Во својата дваесет и деветта година од животот (1896г.), за првпат ја видел изложбата на француските инпресионисти која била пресудна да ја напушти правната кариера. Заминува за Минхен да студира сликарство во 1900 год. каде се стекнува со диплома од тамошната Кралска Академија.

Како значаен период во собирање на искуство е неговиот престој во Париз есента 1902 и во Тунис 1902-1903 година , потоа неговиот едногодишен престој во Италија од каде заминува за Дрезден. Повторно се враќа во Париз во 1906 година каде останува една година Во 1908 год. се враќа во Минхен каде останува да живее во наредните шест години. Во своето дванаесет годишното чиракување (1895-1907), Кандински собрал големо искуство. Во периодот кога тој доага во Минхен 1908 година неговото сликарство веќе минало низ кеколку сликарски фази од академизам, кој го научил на Краската Академија преку народната уметност , импресионизмот , постимпресионизмот , сè додека не решил со своите четриесет и две години да ги збере сите свои искуства и да ја формира својата интуиција во поглед на можностите во сликарската уметност. Во своите дванаесет години талкање и чиракување се сретнува П.Сезан и гледа се што можело да се види во Париз помеѓу 1902 - 1906 год. Оттаму се враќа во Минхен и почнува да се раководи од сопствените нагони. Разултатот бил потполна еманципација од влијанијата под кои бил до тогаш. Кога почнува војната 1914 год. Кандински од Минхен се враќа во Москва. Ја остава збирката на експериментални работи којашто денеска се наоѓа во градската галерија во Минхен. Од тој материал може да се види дека за првите две години од неговиот престој во Минхен , Кандински бил врзан за мотив-пејсаж. Од овој материјал исто така може да се види и неговиот пресврт кон непредметното сликарство. Кандински дава свое мислење - дефиниција за уметничкото дело. Според него уметничкото дело се состои од два дела , внатрешен и надворешен. Внатрешниот дел е емоцијата во душата на уметникот , во душата бидејќи е врзана за телото и влијае со помош на чувствата што ги чувствуваме. Василиј Кандински разликува три извори на инспирација: - Непосредниоит впечаток на надворешната природа го нарекува - импресија

- Од духовна природа го нарекува - инпровизација

- Свеста и намерата ги нарекува композиција.