Чекан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Чеканалат, најчесто рачен, кој се состои од дршка, направена од метал или дрво, и железен дел (глава) кој служи за удирање врз други предмети.

Видови и употреба[уреди | уреди извор]

Чеканот како симбол[уреди | уреди извор]

Чеканот во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Забава со чекани“ (англиски: The Hammer Party) — музички албум на американската рок-група (Big Black) од 1986 година.[1]
  • „Сребрениот чекан на Максвел“ (англиски: Maxwell's Silver Hammer) — песна на британската рок-група Битлси од 1969 година.[2]
  • „Божествен чекан“ (англиски: Divine Hammer) — песна на американската рок-група Бридерс (The Breeders) од 1993 година.[3]
  • „Чекан“ (англиски: The Hammer) - песна на британската рок-група Моторхед (Motörhead) од 1980 година.[4]
  • „Мал чекан“ (англиски: Little Hammer) — песна на британската рок-група Pale Saints од 1990 година.[5]
  • „Најмекиот чекан“ (англиски: The Softest Hammer) — песна на американската рок-група fIREHOSE од 1989 година.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]