Алат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Различен вид на алат
Модерна кутија со алат

Алатка е помошно средство со кое раќно или машински се обработуваат материјалите. Со алатките полесно, побрзо и попрецизно се работи. Алатките овозможуваат изработка на многу сложени производи. Постојат голем број на алатки за најразлична намена. Алатките може да бидат едноставни но и многу комплицирани.

Поделба[уреди | уреди извор]

Примената и развојот на алатите непосредно се поврзани за антрополошкиот развој на човечкото општество и цивилизација. Основната цел е да се олесни и забрза работата. Посебен замав во развојот на алатите се случил со почетокот на масовното производство на различни уреди и опрема (пример автомобили).

Поделба според материјалот и дејноста[уреди | уреди извор]

Според материјалот кој се обработува и дејноста, алатот може да се подели на:

 • алат за обработка на метал
 • алат за обработка на дрво
 • алат за обработка на полимери
 • алат кој се употребува во градежништвото
 • алат кој се употребува во земјоделието
 • друг алат: за домаќинство, за златарски работи, кројачки занати, фризерски занати, ...

Поделба на алатот во машинството[уреди | уреди извор]

Општа поделба на алатот во машинската струка:

 • резен алат, во директен допир со материјалот го обликува производот (глодало, нож, ...)
 • алат за стегање, посредува помеѓу резниот алат, материјалот за обработка и машината, со што влијае на обликувањето на производот (стеги, стезни глави, ...)
 • мерни инструменти, служат за мерење и контрола во текот на обработката (либела, метро, вагрес, микрометар, шублер, шестар, мерни плочки, мерни ливчиња, ...)
 • алатот за рачна обработка (клешти, клучеви, одвртки, турпии, ...)
 • рачен алат со сопствен погон (електрична рачна дупчалка, брусилка, полирка, ...)

Поделба според начинот на користење и набавка[уреди | уреди извор]

 • стандарден алат, се купува слободно на пзарот и како таков се употребува, служи за општа употреба, стандардизиран е по квалитет и димензии (пример: нож, глодало, сврдел, клуч, ...)
 • типизиран алат, изработен е со висок степен на спремност за употреба но не може веднаш да се употреби без претходна доработка или доградба.
 • специјален алат, не може да се купи слободно на пазар, потребно е да се направи или нарача, служи за изработка на конкретен произбод (пример направи за бушење и монтажа, шаблони за сечење и обликување, калапи за лиење на полимери и сл.)


Шаблон:Алатки