Прејди на содржината

Применета уметност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мулен Руж, литографски плакат на Тулуз Лотрек од 1891 година

Применета уметност се однесува на примената на дизајн и естетика врз предмети за секојдневна употреба. Додека фината уметност служи за интелектуална стимулација на посматрачот или академски сензибилитети, применетата уметност содржи дизајн и креативни идеи придодадени на практични објекти како како шолја, списание или клупа во парк.

Полињата како индустриски дизајн, графички дизајн, модно творештво, внатрешно уредување, декоративна уметност и функционална уметност се смета за дел од применетата уметност.

Во креативен контекст, полињата како архитектура и фотографија исто така се сметаат за дел од применетата уметност.

Средновековната јапонска уметност не разликувала ликовна од применета уметност, туку постоел само концепт за „убавото“.

Во западните култури, од Движењето за применета уметност на преминот во XIV век, применетата уметност значајно добила на важност и признание.

Веројатно најпознатата школа за применета уметност е Баухаус.