Прејди на содржината

Украсна уметност

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Декоративна уметност)
Сребрен чаен прибор.

Украсна уметност (декоративна уметност) — изработка на украсно-функционални предмети во керамика, дрво, стакло, метал или текстил. Во ова поле спаѓаат керамиката, мебелот, покуќнината, внатрешното уредување и архитектурата. Честопати ваквата уметност се категоризира како спротивна на „фината уметност“, имено, сликарството, цртањето, фотографијата и скулптурата од поголем калибар. Некои стручњаци ја разликуваат украсната од ликовната уметност по нејзината функционалност, намена, важност, статус на уникатно дело, или пак творба на еден единствен уметник.

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Избрана библиографија

[уреди | уреди извор]
  • Fiell, Charlotte and Peter, Изд. Decorative Art Yearbook (една за секоја деката од XX век). Прев. на англиски. Bonn: Taschen, 2000.
  • Fleming, John and Hugh Honour. Dictionary of the Decorative Arts. New York: Harper and Row, 1977.
  • Frank, Isabelle. The Theory of Decorative Art: An Anthology of European and American Writings, 1750–1940. New Haven: Yale University Press, 2000.
  • Thornton, Peter. Authentic Decor: Domestic Interior, 1620–1920. London: Seven Dials, 2000.