Прејди на содржината

Репродукција

Од Википедија — слободната енциклопедија
За биолошка репрoдукција, видете размножување

Репродукција e од латински re + pro + ductus.

  • Ductus или duct - води, водство, вод (не воена единица Вод, туку како кај водовод, или далновод).
  • Pro - за или кон, накај, насочено кон...
  • Pro+Duct - прозивод, направа
  • Pro+Ductia - прави производи, произведува
  • Re+Pro+Ductia - повторно создавање, создавање на исти нешта од почеток, повторено правење на еднаков примерок, размножување.

Во употреба ќе сретнеме:

  • Репродукција на јавни места е забранета - повторна изведба, повторно извршување/прикажување, вообичаен коментар за заштита на интелектуална сопственост
  • Работиме колку за проста репродукција - без заработка но и без загуба, да се подмират трошоците, но нема заработка.
  • Купив репродукција од една слика од Мартиновски, масло на платно - друг сликар нацртал слика која била одамна нацртана.