Ролан Барт

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Roland Barthes.jpg

Ролан Барт (12 ноември 191525 март 1980) бил француски книжевен теоретичар, филозоф, критичар и семиотичар.

Живот[edit | edit source]

Роден е на 12 ноември во градот Шербур во Нормандија. Неговиот татко Луј загинал во битка додека Роланд бил помал од една година. Кога Бартс бил 11-годишен, фамилијата се сели во Париз.