Графика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Графика (γραφω; пишувам, гребам) е една од ликовните дисциплини. Нејзините основни изразни сретства се : линијата, површина, густината на бојата. Главниот и основен принцип во графиката е балансот помеѓу црното и белото. Графиката може да биде и во боја, но сепак, акцентот не е во колоритот како во сликарството. Изразните мотиви и претстави во графиката се со истиот опсег и содржина како и во останатите ликовни техники.

Историја[уреди | уреди извор]

Почетоците на графиката датираат уште од Палеолит збележани во првобитните живеалишта - пештерите.

Вистински процут на графиката во Европа доживува во средниот век. Најзначајните графички уметнички дела сe откриваат во творештвото на: Албрехт Дирер, Питер Паул Рубенс, Рембрант Херменсон ван Рејн, а подоцна кај Франциско Хосе де Гоја, Оноре Домије, Анри де Тулуза - Лотрек, Винсент ван Гог, Пабло Пикасо. Денес, графиката е меѓу позначајните ликовни медиуми, која по постапката и начинот на реализацијата се развива во најразлични изразни и технолошки форми.

На Исток, особено во Кина и Јапонија графиката има многу подолга традиција. Првите печатени дела во Кина датираат од крајот на 2 век. Изработката на графиката во овие две земји е донесена до перфекција, особено со педантноста, студиозноста, прецизноста и сложената занаетчиска постапка која обединува и печатење на графики во боја.

Видови на графики[уреди | уреди извор]

Поделбата на графиките, зависи од начинот на нивното печатење како и техниката и технологијата за нејзиното реализирање. Во суштина постојат три методи за реализација на графичкото дело:

Техника на висок печат[уреди | уреди извор]

Оваа техника на висок печат е обработка на плочата - матрицата на која што линиите и формите што сакаме да ги втиснеме на хартијата се на површината од матрицата а оние што не треба да бидат отпечатени, втиснати се под површината на матрицата.

Техника на длабок печат[уреди | уреди извор]

Оваа техника подразбира - цртежот што сакаме да го втиснеме на хартијата од матрицата да се врежува во плочата. При печатењето, површината на плочата останува чиста и без боја а врежаните линии и форми се исполнети со боја која потоа се втиснува на хартијата. За графички подлоги, матрици, вообичаено се користат плочи од бакар, цинк, алуминиум, плексиглас. Цртежите се внесуваат на два начина: механички или хемиски.

Техника на рамен печат[уреди | уреди извор]

Техниката на рамен печат подразбира печатење на цртежот и формите преку рамна плоча.

Галерија[уреди | уреди извор]

Графика изработена во акватинта Жан Батист Ле Пренс, Крошна (1769)
Франциско Гоја, Од циклусот „Ужасите на војната“ (1810-1815)

Литература[уреди | уреди извор]

 • Матко Паиќ, „Пристап кон ликовното дело“, Загреб, 1968
 • „Графики мал формат и останати техники“ - Клер Хено, 10 Порт Ројал[15].

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. Woodcut in Art
 2. What is a Linocut
 3. bakrorez
 4. Mezzotinta
 5. SUHA IGLA
 6. bakropis
 7. Ofort ja akvatinta
 8. graficke-tehnike
 9. Резерваж
 10. [1]
 11. Les techniques de l'estampe
 12. Hectographs
 13. Screen Printing
 14. What is Photolithography
 15. Estampes