Предлошка:Инфокутија полониум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Полониум  (84Po)
Polonium.jpg
Општи својства
Име и симболполониум (Po)
Изгледсребреникав
Алотропиα, β
Полониумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Te

Po

Lv
бизмутполониумастат
Атомски број84
Стандардна атомска тежина (Ar)(209)
Категорија  слаб метал, но ова тврдење е оспорено
Група и блокгрупа 16 (халокгени), p-блок
ПериодаVI периода
Електронска конфигурација[Xe] 4f14 5d10 6s2 6p4
по обвивка
2, 8, 18, 32, 18, 6
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење527 K ​(254 °C)
Точка на вриење1.235 K ​(962 °C)
Густина близу с.т.алфа: 9,196 г/см3
бета: 9,398 г/см3
Топлина на топењеca. 13 kJ/mol
Топлина на испарување102,91 kJ/mol
Моларен топлински капацитет26,4 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) (846) 1.003 1.236
Атомски својства
Оксидациони степени6, 5,[1] 4, 2, Polonide ​(амфотеричен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2
Енергии на јонизацијаI: 812,1 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 168 пм
Ковалентен полупречник140±4 пм
Ван дер Валсов полупречник197 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на полониум
Разни податоци
Кристална структуракоцкеста
Кристалната структура на полониумот

α-Po
Кристална структураромбоедрална
Кристалната структура на полониумот

β-Po
Топлинско ширење23,5 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост20 W/(m·K) (?)
Електрична отпорностα: 0,40 µΩ·m (при 0 °C)
Магнетно подредувањенемагнетен
CAS-број7440-08-6
Историја
Наречен поСпоред латинското име на Полска. Татковината на Марија Кири
ОткриенПјер Кири и Марија Кири (1898)
Првпат издвоенВили Марквалд (1902)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на полониумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП

Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay2 Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay2 Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay

| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Thayer, John S. (2010). „Relativistic Effects and the Chemistry of the Heavier Main Group Elements“: 78. doi:10.1007/978-1-4020-9975-5_2. Наводот journal бара |journal= (help)