Шеснаесетта македонска ударна бригада

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шеснаесетта македонска ударна бригада
Активна6 октомври 1944 – 1945
БиткиЗавршни операции за ослободување на Македонија
Сремски фронт

Шеснаесеттата македонска ударна бригада била формирана на 6 октомври 1944 во с. Кучевиште, Скопско.[1] Била формирана од четири баталјони составени од борци на Осмата прешевска бригада, од Дванаесеттата бујановска бригада и 120 борци на Скопскиот и Шарпланинскиот одред.

Команден состав[уреди | уреди извор]

Командниот состав на бригадата го сочинувале:[1][2]

Политички комесари:

Началник на Штаб:

Контраразузнавачки офицер:

Интендант на бригада:

Санитетски офицер:

  • Милан Милошевиќ

Раководител на Скоевската организација:

Борбени дејства[уреди | уреди извор]

Била во составот на Кумановската дивизија до првата половина на декември 1944 година, и водела борби против балистите на Скопска Црна Гора, како и со единици на германската армиска група Е кои се повлекувале од Скопје преку Качаничката Клисура.[1] Во рамките на овие операции, бригадата активно учествувала во борбите за ослободување на Скопје. Од операциите на теренот: со диверзии ја затворила за премин Качаничката клисура, го одбила нападот на балистичките сили на 8 и 11 октомври, од заседа ги напаѓала германските колони на патот Скопје-Качаник во периодот од 19, 20, 21 и 28/29 октомври 1944 година. Следувале операции кај Карадак и Прешево, каде бригадата останала сè до јануари 1945 година.[1]

Била прогласена за ударна и формациски влегла во составот на Четириесет и втората македонска дивизија на НОВЈ, учествувајќи во пробивот на Сремскиот фронт. Уште во првите денови по доаѓањето во Белград, бригадата зела активно учество во борбите на Дрина, по што била реорганизирана и вооружена со ново советско оружје. На Сремскиот фронт бригадата била од 112 април 1945 година па сè до крајот на војната. По завршување на војната, бригадата со наредба на Генералштабот на Југословенската армија, на 27 јуни 1945 година од Босна била префрлена во Србија во реонот на Кралево, а потоа била префрлена во реонот на Нови Пазар, каде бригадата останала до октомври 1945 година. Оттаму бригадата заминала за Чачак и Горњи Младеновац каде останала до јаунари 1946 година, кога е распоредена во составот на единиците на КНОЈ.[1]

од оваа бригада загинале околу 440 борци и старешини, од кои околу 208 на Сремскиот фронт.[1]

Список на борци на бригадата[уреди | уреди извор]

Некомплетен список на борците на 16-тата македонска ударна бригада.[3][1]

Список на борци на 16-тата Македонска ослободителна бригада
А
Нухија Абдула
Петар Ацковиќ
Никола Ацковски
Панко Ацковски
Темелко Ацковски
Сабри Адеми
Ферат Адемов
Александар Алексиќ
Даница Алексиќ
Сазда Алексиќ
Слободан Алексиќ
Станко Алексиќ
Стојан Алексиќ
Ѓорѓија Алексиќ
Соилко Алексовски
Трпе Алексовски
Риза Алијевиќ
Никола Андасаровски
Миле Анелковиќ
Цветан Ангеловски
Стојан Ангеловски
Благоје Антиќ
Милутин Антиќ
Стојадин Антиќ
Воислав Антиќ
Велимир Антонијевиќ
Живин Анѓелковиќ
Драгиќ Анѓелковиќ
Коста Анѓелковиќ
Станимир Анѓелковиќ
Спиро Анѓелковски
Борис Анчевски
Димче Анчевски
Панко Апостоловски
Дестан Арифовиќ
Вељко Аритоновиќ
Сретен Аритоновиќ
Александар Арсиќ
Боривоје Арсиќ
Милутин Арсиќ
Перчо Арсиќ
Петар Арсиќ
Љубо Арсиќ
Љубомир Арсиќ
Раде Арсиќ
Иван Арсовски
Добрин Атанасковиќ
Владо Атанасковиќ
Чедомир Атанасковиќ
Илија Атанасов
Ангеле Атанасовски
Борис Атанасовски
Киро Атанасовски
Стево Атанасовски
Тодор Атанасовски - Токле
Трајан Атанасовски
Јорданка Аткова
Борис Атковски
Петар Авеловски
Никола Аврамовски
Ѓорѓи Аврамовски
Трајко Ачков
Б
Велко Бадаровски
Петар Бадаровски
Станиша Бајкиќ
Кариман Бајрам
Бајрам Баки
Александар Белински
Илија Белински
Стојан Белински
Владо Белински
Саво Беливиќ
Саво Белоглава
Радован Бјелогрлиќ
Алиу Беџет
Нухи Беќир
Милан Биберовиќ
Никола Биберчиќ
Јованка Блажевска
Боне Блажевски
Цветко Блажевски
Трајче Блажевски
Захарије Блажевски
Иван Боцевски
Николче Боцевски
Стојан Богдановиќ
Велимир Богдановиќ
Анѓеле Богдановски
Блажо Богдановски
Трајан Богдановски
Велко Богдановски
Ратко Богоев
Дивна Богоева
Ангеле Богоевски
Стојко Бојевски
Бранко Бојкиќ
Александар Бојковиќ
Душан Бојковиќ
Душан Бојковиќ
Стојадин Бојковиќ
Алекса Бојчевски
Александар Бојчевски
Трајко Бојчевски
Андреа Болошевиќ
Петре Боневски
Зора Бољановиќ
Јован Борисављевиќ
Владимир Божиниќ
Владимир Божиновиќ
Славко Божиновски
Кочо Божиновски
Блажо Бошков
Стојко Бошков
Милан Бошковиќ
Радован Бошковиќ - Боне
Радован Бошковиќ
Андреја Бошковски
Аврам Бошковски
Благоја Бошковски
Илија Бошковски
Славко Божиновски
Али Бајрами
Љубо Бранковиќ
Бранко Букелиќ
Драгомир Булатовиќ
Јован Булатовиќ
Јовица Булатовиќ
Љубомир Бундовски
Ѓорѓија Бундовски
В
Цветан Василевски
Јованче Василевски
Никола Василевски
Санде Василевски
Стојан Василевски - Томо
Александар Васиљевиќ
Стојче Васиљевиќ
Александар Величковиќ
Риста Величковиќ
Властимир Величковиќ
Цветан Величковки
Милорад Велковиќ
Апостол Велковски
Благоја Велковски
Јовче Велковски
Крсто Велковски
Тодор Велковски
Трпе Велковски
Јован Вељковиќ
Воислав Вељковиќ
Илија Видин
Марко Видин
Борисав Видиниќ
Милан Видиниќ
Милан Видиниќ
Сабрија Вичишта
Спасе Владичевски
Ѓорѓија Врсаќевски
Стојан Врсаќевски
Живко Вуиќ
Душан Вуиќ
Лазар Вуиќ
Неделко Вуиќ
Никодин Вуиќ
Вељко Вуиќ
Бранко Вујиќ
Стево Вукановиќ
Јован Вучиниќ
Ѓорѓија Вучиќ
Божин Вучков
Александар Вучковски
Г
Трајко Гавриловски
Мирко Георгиевски
Васо Глоговац
Крсто Глушкин
Стојко Глушкин
Петар Глушкиниќ
Александар Горанчиќ
Душан Горанчиќ
Божидар Горгиевски
Николче Горгиевски
Трајан Горгиевски
Трајче Горгиевски
Тодор Горгиевски
Благоја Говедаровски
Ѓорѓи Грдановски
Милан Груевски
Петко Груевски
Ѓорѓија Груевски
Владимир Гурмашовиќ
Д
Стана Дамјановски
Александар Данчевски
Анѓелко Данчевски
Цветко Данчевски
Филип Данчевски
Милан Данчевски
Никче Данчевски
Петар Данчевски
Саво Данчевски
Станко Даутовиќ
Милан Давидовиќ
Лиман Демиров
Владимир Дениќ
Трајче Денковски
Раде Димитриевиќ
Столе Димитријевиќ
Мите Димитровски
Ѓорѓија Димишковски
Боне Димовски
Душан Димовски
Филип Димовски
Јован Димовски
Панче Димовски
Трајан Димовски
Трпе Димовски
Петко Димчевски
Симеон Доборџиски
Мирко Добрановиќ
Марко Добриниќ
Спира Додиќ
Василие Додиќ
Александар Доклевски
Боривоје Доклевски
Илија Домазетовски
Стоилко Дончиќ
Мирослава Дрљанова
Стојан Дукадиновиќ
Селимир Дукадиновиќ
Чедомир Дурански
Љубомир Дурљевиќ
Ѓ
Александар Ѓаковиќ
Томе Ѓаковиќ
Видосав Ѓокиќ
Младен Гоковски
Стојадин Ѓолиќ
Радомир Ѓорѓиевски
Тодор Ѓорѓиевски
Александар Ѓориќ
Александар Ѓорѓевиќ
Арса Ѓорѓевиќ
Цвејо Ѓорѓевиќ
Драгомир Ѓорѓевиќ
Драгутин Ѓорѓевиќ
Душан Ѓорѓевиќ
Никола Ѓорѓевиќ
Спира Ѓорѓевиќ
Станоја Ѓорѓевиќ
Стеја Ѓорѓевиќ
Стојан Ѓорѓевиќ
Светозар Ѓорѓевиќ
Васиљко Ѓорѓевиќ
Владо Ѓорѓевиќ
Чедомир Ѓорѓевиќ
Трајан Ѓорѓиевски
Андон Ѓошевски
Манасије Ѓошиќ
Љубомир Ѓошиќ
Мирко Ѓукиќ
Велимир Ѓулиќ
Саво Ѓуревски
Елена Ѓуровска
Андреја Ѓурчиновски
Е
Богољуб Ефтимовски
Петко Ефтимовски
Сали Екрем
Сали Етем
Ж
Обрад Жероиќ
Светозар Жероиќ
Милош Жеваировски
Вељко Жежовиќ
Стојко Живановски
Милан Живковиќ
Васо Живковиќ
Ангел Живковски
Петко Живковски
Маринко Живковски
З
Никола Зафировски
Светислав Зафировиќ
Александар Зафировски
Димче Зафировски
Младе Зајчевски
Трипун Зајчевски
Владинка Занфировиќ
Станимир Здравковиќ
Станоје Здравковиќ
Владо Здравковиќ
Благоја Здравковски
Стеван Здравковски
Драган Здравковски
Алил Зејнел
Илија Златановиќ
Спира Златановиќ
Борис Златановски
Душан Златановски
Радован Златановски - Ратко
Русе Златановски
Стојко Златановски
И
Ибраим Ибраим
Весељ Ибраим
Илија Ицков
Трипун Ицковски
Борис Илиевски
Цветко Илиевски
Филип Илиевски
Јордан Илиевски
Величко Илиевски
Ѓорѓе Илиниќ
Блажо Илинчиќ
Драгица Илинчиќ
Јагош Илинчиќ
Благоје Илиќ
Данило Илиќ
Добрин Илиќ
Драгутин Илиќ
Круна Илиќ
Љубомир Илиќ
Милан Илиќ
Серафим Илиќ
Ѓорѓе Илиќ
Риза Ибраимовски
Александар Иванов
Славе Иванов
Стеван Иванов
Андреја Ивановски
Благоја Ивановски
Ферчо Ивановски
Ламбе Ивановски
Лазо Ивановски
Милан Ивановски
Секула Ивановски
Зора Ивковиќ
Ј
Јакуп Јакупи
Благоја Јаневски
Добросав Јаниќ
Душан Јаниќ
Јаќим Јаниќ
Јован Јаниќ
Јово Јаниќ
Михајло Јанковиќ
Милан Јанковиќ
Светозар Јанковиќ
Александар Јанковски
Благоја Јанковски
Блажо Јанковски
Илија Јанковски
Миле Јанковски
Пане Јанковски
Стојко Јанкуловски
Петко Јанчевски
Сима Јањиќ
Александар Јањиќ
Александар Јазаниски
Стеван ЈАзаџиски
Илија Јазачиќ
Џемиљ Јашари
Младен Јордановски
Раде Јордановски
Велче Јордановски
Јован Јосифовски
Благоја Јовановиќ
Душан Јовановиќ
Костадин Јовановиќ
Мита Јовановиќ
Раде Јовановиќ
Радивоје Јовановиќ
Веселин Јовановиќ
Владимир Јовановиќ
Зора Јовановска
Антон Јовановски
Боне Јовановски
Јордан Јовановски
Јованче Јовановски
Никола Јовановски
Новица Јовановски
Стоилко Јовановски
Трајан Јовановски
Трајче Јовановски
Трипун Јовановски
Александар Јовиќ
Благоја Јовиќ
Драгутин Јовиќ
Петар Јовчев
Трајко Јовчев
Голуб Јовчевски
Лазо Јовчевски
Павле Јовчевски
Петко Јовчевски
Стојко Јовчевски
Трајан Јовчевски
Милија Јошови
Ќанија Јусуфи
К
Никола Кацаволу
Ремзи Кадриев
Живко Каевиќ
Боро Каевиќ
Будислав Каевиќ
Душан Каевиќ
Јован Каевиќ
Никодин Каевиќ
Русомир Каевиќ
Александар Каевски
Милан Каевски
Мирко Каевски
Љубе Каевски
Стојан Каевски
Стоилко Кајсторовски
Драга Кајсторовска
Краљо Кајсторовски
Милан Кајсторовски
Мирко Кајсторовски
Стана Калој
Јордан Калајџиски
Душан Карановски
Чедомир Каришиќ
Чеда Каричиќ
Боја Каровска
Живко Каровски
Милан Каровски
Петар Каровски
Васо Каровски
Милан Каскаровски
Србољуб Катанчевиќ
Неделко Качаниклиов
Зекир Кемаљ
Наце Кимовски
Вељко Кимовски
Бојко Кирајџиќ
Кирил Кировски
Петко Клитов
Петко Кметов
Перо Кметовски
Спасо Кметовски
Светозар Кметовски
Драгутин Коевиќ
Атанас Коевски
Милан Којчиновиќ
Стоилко Којчиновиќ
Благоја Којчиновски
Димо Колариќ
Панко Колариќ
Станко КОмненов
Краљо Комненовиќ
Мирче Комненовиќ
Благоја Комненовски
Владимир Комненовски
Никола Копчарчевиќ
Александар Копчаровски
Трпе Костадиновски
Душан Костени
Радован Костиќ
Стојан Костиќ
Борис Костов
Коце Костовски
Воислав Ковачевиќ
Никола Ковачевски
Видоја Кошчиковски
Гене Крстевски
Митре Крстевски
Темелко Крстевски
Тодор Крстевски
Трајан Крстевски
Величко Крстевски
Велко Крстевски
Бранко Крстиќ
Драгомир Крстиќ
Станимир Крстиќ
Даринка Кртолица
Спасо Крушковски
Раде Крњиќ
Асин Курта
Костадинка Кусева
Младен Кутиќ
Спиро Кузмановиќ
Стаменко Кузмановиќ
Деспот Кузмановски
Живко Кушевски
Александар Кушевски
Душан Кушевски
Коста Кушевски
Русомир Кушевски
Л
Лазо Лазаревски
Љубомир Левајковски
Нецо Левковски
Недељко Ливриниќ
Стојан Ливрински
Марија Лојевиќ
Милован Лојевиќ
Љ
Боривоје Љадевиќ
Драгутин Љадевиќ
Мирче Љадевиќ
Живоин Љотиќ
Александар Љотиќ
Ангеле Љотиќ
Боривоје Љотиќ
Бошко Љотиќ
Илија Љотиќ
Јован Љотиќ
Неделко Љотиќ
Николе Љотиќ
Обрад Љотиќ
Божин Љошевски
Никола Љошевски
Душан Љубиќ
Цветко Љубовчевиќ
Милан Љубовчевиќ
Русомир Љубовчевиќ
М
Јордан Мацановски
Стеван Мацкиновски
Јефта Максиќ
Тихомир Максиќ
Мамут Мамути
Александар Мамутовски
Александар Манасијевиќ
Ангел Манасијевиќ
Миле Манасијевиќ
Славе Манциковски
Стојанче Манасијевиќ
Јордан Маниќ
Милорад Маниќ
Станко Маниќ
Стојан Маниќ
Киро Манојловиќ
Борис Манџуковски
Драган Маринковиќ
Стоилко Маринковиќ
Стојан Маринковиќ
Владимир Маринковиќ
Богдан Маринковски
Мирко Маринковски
Петко Маринковски
Русомир Маринковски - Русе
Стеван Маринковски
Благоја Мариќевски
Никодин Мариевски
Стоилко Марков
Цветко МАрковиќ
Драгутин Марковиќ
Саздо Марковиќ
Благија Марковиќ
Милан Марковски
Петко Марковски
Душко Маркуловски
Матиновски Ѓорѓија
Тодор Мазневски
Бајрам Мемедов
Имер Мемедов
Велија Мемедовиќ
Ганија Мемети
Александар Мерџановски
Ангеле Мерџановски
Милан Мерџановски
Цветан Мицевски
Блажо Мицовски
Есени Мифтари
Радмила Михајлова
Гвозден Михајловиќ
Тима Михајловиќ
Филип Михајловски
Блажо Мијаличиќ
Душан Мијаличиќ
Миодраг Мијалковиќ
Јован Миленковиќ
Радивоје Миленковиќ
Славко Миленковиќ
Стојко Миленковиќ
Ѓорѓе Миленковски
Миливоје Милиќ
Ѓорѓе Милкиќ
Светозар Милосављевиќ
Тихомир Милосављевиќ
Богиќ Милевиќ
Александар Милошевиќ
Мито Милошевиќ
Љубица Милошевиќ
Славко Милошевиќ
Станимир Милошевиќ
Светислав Милошевиќ
Велимир Милошевиќ
Влада Милошевиќ
Чедомир Милошевиќ
Божо Милошевски
Цветан Милошевски
Цветко Милошевски
Јован Милошевски
Крсто Милошевски
Мицко Милошевски
Стеван Милошевски
Стојан Милошевски
Стојан Милчевски
Благоја Милчовски
Крсто Миневски
Боја Миниќ
Драгољуб Миниќ
Милорад Миодрагиќ
Рајко Миров
Дане Мирчевски
Драган Мирчевски
Киро Мирчевски
Петко Мирчевски
Спасо Мирчевски
Стојан Мирчевски
Тодор Мирчевски
Цветан Мисајловски
Драгиќ Митиќ
Милош Митиќ
Стојадин Митиќ
Урош Митиќ
Веселин Митиќ
Томе Митковски
Анѓелко Митров
Живко Митровиќ
Александар Митровиќ
Душан Митровиќ - Мицко
Петар Митровиќ
Радован Митровиќ
Славко Митровиќ
Стојадин Митровиќ
Трајко Митровиќ
Велимир Митровиќ
Коста Митровски
Петко Митровски
Санде Митровски
Станимир Мишиќ
Марија Младенова - Маша
Душан Младеновиќ
Јосим Младеновиќ
Митар Младеновиќ
Никола Младеновиќ
Петко Младеновиќ
Раде Младеновиќ
Властимир Младеновиќ
Благоја Младеновски
Богоја Младеновски
Трајан Младеновски
Васил Мојсовски
Мирче Мрчковиќ
Боривоје Мрчковски
Милан Мрчковски
Славко Мрчковски
Ариф Мурати
Владо Муратовски
Ѓорѓи Муратовски
Акиф Мустафа
Џемаил Мустафа
Шукри Мустафа
Н
Душан Нациќ
Александар Накиќ
Благоја Накиќ
Бошко Накиќ
Душан Накиќ
Вера Наумовска
Александар Наумовски
Панче Наумовски
Петар Наумовски
Цветан Неделковски
Ѓоре Неделковски
Борко Недељковиќ
Милан Недељковиќ
Петруш Недељковиќ
Вељко Недељковиќ
Ѓорѓе Недељковиќ
Божин Недељчин
Благоја Нешевски
Љубомир Нешиќ
Љубомир Нешковиќ
Ристо Нешковиќ
Стана Николиќ
Љубомир Николиќ
Србољуб Николиќ
Станко Николиќ
Властимир Николиќ
Борис Николовски
Димче Николовски
Душан Николовски
Миле Николовски
Санде Николовски
Спасо Николовски
Ацо Ниниќ
Влада Ниниќ
Љубомир Нинковиќ
Благоја Ничиќ
Душан Новаковски
Бекир Нуредин
О
Алил Осман
Осман Османи
П
Ангеле Палевски
Блажо Палевски
Никодин Палевски
Љубе Панковски
Трајан Панчевски
Александар Паунковиќ
Ратко Паунковиќ
Михајло Павличковски
Драгутин Павловиќ
Стојан Павловиќ
Светозар Павловиќ
Владимир Павловиќ
Чедомир Павловиќ
Боне Павловски
Јован Павловски
Киро Павловски
Момчило Павловски
Тодор Павловски
Васил Павловски
Љубомир Павчевиќ
Санде Пецевски
Александар Пејковски
Стојко Пејковски
Стојадин Периќ
Павле Петканчевски
Драгутин Петковиќ
Риста Петковиќ
Радмила Петковска - Рада
Цветко Петковски
Димче Петковски
Неделко Петковски
Панче Петковски
Петре Петковски
Петруш Петковски
Илија Петревски
Воислав Петричевиќ
Миле Петровски
Перо Петровски
Славе Петровски
Велче Петровски
Ѓорѓи Петровски
Борис Петрушевски
Јованче Петрушевски
Тодор Петрушевски
Гија Петушевски
Стоје Петушевски
Трајан Петушевски
Ване Петушевски
Живко Пешевски
Борис Пешевски
Душан Пешевски
Милан Пешевски
Стојан Пешевски
Живко Пешиќ
Раде Пешиќ
Стојан Пешиќ
Ѓорѓе Пешиќ
Лазо Пигуловиќ
Трајко Пирков
Милан Пирковиќ
Мирче Пирковиќ
Никола Пирковиќ
Стојко Пирковиќ
Драгољуб Пислевиќ
Славко Пислевиќ
Трајан Пислевиќ
Вељко Пислевиќ
Веселин Пислевиќ
Илија Пислевиќ
Бранко Пижевски
Јован Пижевски
Миле Пижевски
Ѓорѓи Пижевски
Никола Попов
Трајко Попов
Александар Поповиќ
Дракча Поповиќ
Стојко Поповиќ
Светомир Поповиќ
Ѓорѓе Поповиќ
Живко Поповски
Атанас Поповски
Димо Поповски
Киро Поповски
Петар Поповски
Трајко Поповски
Герасим Поречанковски
Јово Продановиќ
Ангеле Пршевски
Панко Путиќ
Стојан Путиќ
Велимир Путиќ
Р
Атанас Радевски
Бранко Радевски
Драган Радевски
Михајло Радевски
Русе Радевски
Владо Радевски
Миленко Радиќ
Тодор Радичевски
Александар Радосављевиќ
Љубо Радуловиќ
Љубомир Радуловиќ
Зорица Радуловиќ
Петар Рафајковски
Александар Рајкочевиќ
Велимир Рајкочевиќ
Драган Рајковчевски
Стојан Рајкочевски
Неделко Рајовски
Ристо Рајовски
Стеван Рајовски
Стојан Рајовски
Тодор Рајовски
Владимир Рајовски
Ангелко Рајчевски
Решат Рамани
Стеван Ристиќ
Ангеле Ристевски
Благоја Ристевски
Димко Ристевски
Јордан Ристевски
Аритон Ристиќ
Боривоје Ристиќ
Драги Ристиќ
Драгутин Ристиќ
Живин Ристиќ
Јоца Ристиќ
Станимир Ристиќ
Станојко Ристиќ
Стоја Ристиќ
Стојадин Ристиќ
Стојан Ристиќ
Васиљко Ристиќ
Воислав Ристиќ
Ѓуро Ристиќ
Чедомир Ристиќ
Благоја Ристовски
Богдан Ристовски
Бошко Ристовски
Павле Ристовски
Владо Ристовски
Сефер Риза
Димитар Роглев
Мустафа Руфат
Александар Русевски
Младен Русовски
Никодин Русовски
Панко Русовски
Тодор Русовски
С
Сали Сали
Блажо Савевски
Александар Савиќ
Радие Савиќ
Младен Савовски
Трипун Савовски
Тодор Саздовски
Трајан Саздовски
Стојан Секуловски
Ферик Селим
Назиф Селим
Риза Селимов
Ефто Серафимовски
Сава Симјановиќ
Стаја Симјановиќ
Јордан Симоновиќ
Риста Симоновиќ
Власта Симоновиќ
Санде Симоновски
Ѓорѓи Симоновски
Драгољуб Симовски
Стефан Симовски
Светозар Симовски
Захарије Симовски
Божин Славковиќ
Владо Славковиќ
Ангелко Славковски
Краљо Славковски
Никола Славковски
Љубомир Славковски
Стојко Славковски
Драган Славековски
Јордан Смилевски
Божин Смоковски
Елена Соколова
Ѓорѓија Соколовски
Станојко Спасиќ
Владимир Спасиќ
Благоја Спасовски
Боне Спасовски
Јордан Спасовски
Киро Спасовски
Кочко Спасовски
Мите Спасовски
Никола Спасовски
Славко Спасовски
Трајан Спасовски
Василе Спасовски
Стеван Спасенцовски
Атанас Србиновски
Драги Стаиќ
Младен Сталетовиќ
Јован Стаменковиќ
Милорад Стаменковиќ
Станко Стаменковиќ
Драгутин Станимировиќ
Влајко Станимировиќ
Жика Станковиќ
Александар Станковиќ
Добривоје Станковиќ
Драгољуб Станковиќ
Јаким Станковиќ
Јован Станковиќ
Милко Станковиќ
Митар Станковиќ
Радисав Станковиќ
Радомир Станковиќ
Стефан Станковиќ
Стоилко Станковиќ
Стојадин Станковиќ
Воислав Станковиќ
Александар Станковски
Благоја Станковски
Лазо Станковски
Никола Станковски
Владо Станоевиќ
Љубомир Станојковиќ
Тофин Станојковиќ
Станоје Станојковиќ
Стојан Станојковиќ
Димитрије Стефановиќ
Добривоје Стефановиќ
Никола Стефановиќ
Стеван Стефановиќ
Чедомир Стефановиќ
Данило Стефковски
Воислав Стефсновиќ
Благоја Степановиќ
Стојан Стевановиќ
Александар Стевановиќ
Цоста Стевановиќ
Димитрија Стевановиќ
Добросав Стевановиќ
Драгомир Стевановиќ
Петар Стевановиќ
Сима Стевановиќ
Славко Стевановиќ
Стојан Стевановиќ
Трајан Стевановиќ
Чедомир Стевановиќ
Наско Стевковски
Ѓорѓи Стевковски
Живко Стоилковиќ
Милан Стоилковиќ
Мирко Стоилковиќ
Никола Стоилковиќ
Раде Стоилковиќ
Спиро Стоилковиќ
Спасо Стоиљковиќ
Александар Стојановиќ
Добривоје Стојановиќ
Драгољуб Стојановиќ
Градимир Стојановиќ
Јела Стојановиќ
Јован Стојановиќ
Милентие Стојановиќ
Радисав Стојановиќ
Радивоје Стојановиќ
Серафим Стојановиќ
Станимир Стојановиќ
Стојадин Стојановиќ
Трајко Стојановиќ
Трифун Стојановиќ
Велимир Стојановиќ
Чедомир Стојановиќ
Александар Стојановски
Ангеле Стојановски
Боге Стојановски
Бојко Стојановски
Божин Стојановски
Добре Стојановски
Иван Стојановски
Јоше Стојановски
Лазо Стојановски
Пандил Стојановски
Павле Стојановски
Санде Стојановски
Спасо Стојановски
Тоде Стојановски
Трајан Стојановски
Василе Стојановски
Видоја Стојановски
Живин Стојковиќ
Драгомир Стојковиќ
Драгољуб Стојковиќ
Душан Стојковиќ
Јефта Стојковиќ
Миле Стојковиќ - Попе
Милорад Стојковиќ
Љубо Стојковиќ
Љубомир Стојковиќ
Радосав Стојковиќ
Сава Стојковиќ
Стојадин Стојковиќ
Благоја Стојковски
Величко Стојковски
Воја Стојменовиќ
Благоја Стошиќ
Цветско Стошиќ
Јордан Стошиќ
Јован Стошиќ
Миле Стошиќ
Милован Стошиќ
Радивоје Стошиќ
Стоша Стошиќ
Светозар Стошиќ
Воислав Стошиќ
Чедомир Стошиќ
Душан Стевановиќ
Т
Ахмед Таир
Спасо Таневски
Владо Таневски
Ангеле Тарчуговски
Добре Тасевски
Пеце Тасевски
Спасо Тасевски
Ѓоре Тасевски
Ѓорѓи Тасевски
Станимир Тасиќ
Елена Ташева
Стојан Ташковиќ
Велимир Темелкковски
Бранко Тодоровиќ
Риста Тодоровиќ
Боне Тодоровски
Цветан Тодоровски
Никола Тодоровски
Трајан Тодоровски
Велче Тодоровски
Атанас Томашевски
Билбил Томашевски
Борисав Томашевски
Душан Томашевски
Стефко Томашевски
Крсто Томевски
Владимир Томиќ
Александар Томиќ
Милан Томиќ
Миливоје Томиќ
Митар Томиќ
Раде Томиќ
Стојан Томиќ
Урош Томиќ
Ѓорѓе Томиќ
Миле Томовски
Крсто Топузовски
Елена Тошева
Киро Тошевски
Илија трајановиќ
Стојан Трајановиќ
Борисав Трајановски
Елен Трајановски
Мирко Трајановски
Слободан Трајановски
Ѓорѓија Трајановски
Војо Трајков
Благоја Трајковиќ
Димко Трајковиќ
Милорад Трајковиќ
Петар Трајковиќ
Раде Трајковиќ
Радивоје Трајковиќ
Рангел Трајковиќ
Спиро Трајковиќ
Станоје Трајковиќ
Стојан Трајковиќ
Тоза Трајковиќ
Властимир Трајковиќ
Чедомир Трајковиќ
Велика Трајковска
Боне Трајковски
Душан Трајковски
Иван Трајковски
Киро Трајковски
Радим Трајковски
Славе Трајковски
Тоде Трајковски
Василе Трајковски
Коле Трајчевски
Велко Трајчевски
Миладин Трбоевиќ
Саво Трифуновиќ
Анто Трифуновски
Петар Трифуновски
Душан Трпевски
Најдо Трпевски
Василе Трпевски
Александар Трпковски
Борис Трпковски
Петар Трпковски
Љубе Трпковски
Стеван Трпковски
Борис Трпчевски
Васо Туфа
Ќ
Александар Ќириќ
Душан Ќириќ
Сокол Ќириќ
Александар Ќуксановски
Љубомир Ќуксановски
Стеван Ќуксановски
У
Јован Угриновски
Киро Унковски
Милан Урдаревиќ
Младен Урдаревиќ
Неделко Урдаревиќ
Стојан Урдаревски
Трајко Урдаревски
Стојан Урдовски
Владимир Урошевиќ
Никола Урумовски
Реџеп Усеин
Александар Усов
Божин Усовиќ
Митре Утковски
Велимир Ушиковски
Димо Ушлиновски
Мирко Ушлиновски
Милан Учковски
Ф
Раде Филиповски
Трајан Филиповски
Велко Филиповски
Стојан Филиповиќ
Х
Киро Христовски
Љубе Христовски
Ц
Стојко Циговиќ
Никола Цимбиров
Панко Цимбировски
Крсто Цимбировски
Павле Цонковски
Александар Црничиќ
Цветко Црвчевски
Рада Црвљеица
Драгослав Цветковиќ
Петар Цветковиќ
Станимир Цветковиќ
Станоје Цветковиќ
Стојко Цветковиќ
Кузман Цветковски
Митре Цветковски
Никола Цветковски
Павле Цветковски
Владо Цветковски
Ч
Велко Чанкулов
Божин Чанкуловски
Тома Чаевиќ
Александар Челикиќ
Панко Челикиќ
Ѓорѓе Челикиќ
Стеван Чорапиќ
Здравко Чупевски
Ѓорѓе Чубриловиќ
Џ
Ќорќи Џајков
Бимбил Џајковиќ
Стоилко Џангоревски
Душан Џепиќ
Никче Џепиќ
Стефко Џепиќ
Стојан Џеповски
Ш
Сабри Шабани
Усеин Шабани
Краљо Шагманов
Стојан Шагманов
Димитрија Шагмановиќ
Младен Шагмановиќ
Стеван Шагмановиќ
Душан Шапкински
Глигорије Шарановиќ
Емин Шефкет
Спасо Шишковиќ
Јордан Шишковски
Крсто Шишковски
Милан Шишковски
Серафим Шишковски
Стоилко Шишковски
Стеван Шкаревиќ
Љубомир Шкрипчевски
Воислав Шопкински
Спасо Шопкиќ
Никола Шуќуровиќ
Никола Шагманов

Загинати борци од бригадата[уреди | уреди извор]

Список на загинатите борци, изработен по сеќавање на преживеаните борци од истата бригада:[4]

Жртви на 16-тата Македонска ослободителна бригада
А
Сали Абдула
Бајрам Абразовиќ
Риза Адеми
Благоја Алексиќ
Србољуб Алексиќ
Станко Алексиќ
Ѓорѓе Алексиќ
Шемо Алиевски
Добросав Андоновиќ
Страхил Андасаровски
Рафе Андоновски
Александар Ангелковиќ
Бранко Ангелковиќ
Стојан Ангелковиќ
Благоја Ангеловски
Стојан Антиќ
Цветко Анѓелковиќ
Спира Анѓелковиќ
Тихомир Аритоновиќ
Драгомир Арсиќ
Стојко Арсиќ
Ангелко Арсовски
Ефрем Атасковиќ
Б
Хајрула Бајрам
Екрем Бајрами
Борис Бачваров
Јакуп Бекир
Александар Богдановиќ
Добри Боневски
Павле Божиновски
Благоја Бошковиќ
Душан Бошковиќ
Цветко Бошковски
Глигор Брезовски
Љубомир Брчиловиќ
В
Бојко Василевски
Стојко Василевски
Владо Васиљевиќ
Јордан Величковиќ
Среќко Величковиќ
Владо Величковиќ
Ѓорѓе Величковиќ
Анте Велков
Атанас Велковски
Благоја Велковски
Цветан Велковски
Душан Велковски
Методија Велковски
Тодор Велковски
Трајко Велковски
Томе Велковски
Стојан Врсаќевски
Г
Тодор Гајдаров
Љубица Георгиева
Марче Горанчки
Ангеле Гошев
Јован Грујов
Д
Демир Далип
Коле Давчев
Раденко Дашиќ
Благоја Дејановиќ
Ѓорѓе Дејановиќ
Абдураман Демиров
Руфат Демиров
Благоја Димитровски
Димко Димковски
Тодор Димов
Апостол Димовски
Митре Димовски
Серафим Дукадиновиќ
Ариф Дураковски
Ѓ
Живко Ѓоков
Борис Ѓеоргиевски
Тоде Ѓоргиевски
Денча Ѓорѓевиќ
Чедомир Ѓорѓевиќ
Владимир Ѓорѓиев
Методија Ѓорѓиевски
Блаже Ѓуровски
Е
Камбери Елези
Ж
Спасо Жежовски
Никодин Живановски
Богдан Живковиќ
Чеда Живковиќ
Христо Жунгуловски
З
Најдо Зафировски
Благоја Здравковски
Трајче Здравковски
Александар Зенговски
Милорад Златковиќ
И
Момчило Ивановски
Бранко Ивановски
Бошко Ивковски
Благоја Илиќ
Јован Илиќ
Кузман Илиќ
Милован Илиќ
Стојча Илиќ
Лемо Исмаил
Ј
Асан Јакупи
Димитрија Јандровски
Мирчо Јанков
Станоје Јанковиќ
Трајан Јанковски
Божидар Јанчиќ
Миле Јовановиќ
Младен Јовановиќ
Станоје Јовановиќ
Стоилко Јовановиќ
Стојан Јовановиќ
Бора Јовановски
Трајан Јовановски
Јефта Јовиќ
К
Ангеле Каимов
Анче Кајевски
Душам Каменковски
Младен Караџовски
Здравко Киранџиски
Борис Кирковски
Роман Каскаљевиќ
Благоја Каскаров
Миле Качаниклиев
Стојан Крстевски
Богдан Кметовски
Ацо Коларов
Коста Которчевиќ
Владо Кошќикевски
Божин Крстев
Љубе Крстевски
Ѓорѓи Крстевски
Аритон Крстиќ
Даринка Кртолица
Раде Крњиќ
Никола Куновски
Анче Кузмановски
Душан Кузмановски
Л
Мирко Лазаров
Живоин Левковиќ
Русе Ливрински
Фердо Литвански
М
Томе Мацкинов
Јакуп Мамутов
Владимир Манасијевиќ
Бојислав Манасиевиќ
Бошко Маневски
Александар Маниќ
Богосав Маниќ
Добривоје Маниќ
Миливоје Маниќ
Станојко Маниќ
Петар Маринковиќ
Стојко Маринковски
Драган Марков
Благородна Маркова
Бранко Марковиќ
Стојан Марковиќ
Угрин Марковиќ
Софре Марковски - Грк
Александар Матиќ
Драган Матиќ
Душан Матиќ
Абдул Мемед
Џелал Мемед
Бајрам Мемедов
Фари Мемедов
Јакуп Мемедов
Един Мемишовски
Трајан Мицевски
Илија Михајлов
Петар Михајловски
Младен Мијатовиќ
Душан Миленковиќ
Јордан Миленковиќ
Стојан Миленковски
Александар Милиќ
Ѓорѓе Милосављевиќ
Чедомир Милосављевиќ
Радован Милошевиќ
Војинко Милошевиќ
Блажо Милошевски
Боривоје Милошевски
Блажо Милчев
Ване Мирчевски
Александар Митиќ
Петре Митревски
Александар Митровиќ
Станислав Митровиќ
Блажо Митровски
Владо Митровски
Аритон Младеновиќ
Дончо Младеновиќ
Костадин Младеновиќ
Младен Младеновиќ
Радивоје Младеновиќ
Станко Младеновиќ
Стојадин Младеновиќ
Киро Младеновски
Стојан Москиќ
Елез Мустафа
Н
Мирослав Најковиќ
Александар Накиќ
Кира Наков
Давид Наваро
Добривоје Начиќ
Владимир Начиќ
Панче Неделковски
Санде Неделковски
Бранко Недељковиќ
Јордан Недељковиќ
Владо Недељковиќ
Војо Недељковиќ
Хајдар Невзат
Младен Нешевски
Трајан Нешковиќ
Благоја Николиќ
Коста Николиќ
Милутин Николиќ
Никола Николиќ
Станимир Николиќ
Станојко Николиќ
Светислав Николиќ
Борис Николов
Мирос Николовски
Никола Николовски
П
Филип Појдовски
Благоја Паровски
Борис Паровски
Србин Паровски
Станојко Павловиќ
Пане Павловски
Бошко Пејковски
Петре Пејковски
Вељко Периќ
Благоја Петковиќ
Драгољуб Петковиќ
Перко Петковски
Дима Петровиќ
Раде Петровиќ
Радојко Петровиќ
Здравко Петровиќ
Ангеле Петрушевски
Тодор Петрушевски
Димче Пингулов
Цветан Попов
Добросав Поповиќ
Петар Поповиќ
Светислав Поповиќ
Живко Поповски
Цветан Поповски
Димитрија Поповски
Краљо Поповски
Коце Пусичевски
Љ
Живко Љотиќ
Р
Стојан Радевски
Живко Радевски
Раде Радевски
Госпа Радовиќ
Трајан Рајковчев
Русе Рајчев
Љубомир Рајчевски
Бијко Рановски
Доце Ристиќ
Марко Ристиќ
Никола Ристиќ
Тофан Ристиќ
Рамадан Ризановиќ
Илија Русевски
С
Ефрем Савиќ
Сава Савиќ
Ариф Селимов
Драгутин Симиновиќ
Љуба Симиќ
Драгутин Симоновиќ
Љуба Симиќ
Драгутин Симоновиќ
Петар Симоновски
Драган Славковиќ
Љубе Славковски
Митар Смиљаниќ
Ѓорѓе Соколовиќ
Чедомир Спајиќ
Серафим Спасиќ
Блажо Спасовски
Владимир Спириќ
Пеце Спиров
Панко Стамболиев
Милан Стаменковиќ
Милорад Стаменковиќ
Стојко Стаменковиќ
Воислав Стаменковиќ
Тодор Станковиќ
Стојмен Станимир
Благоја Станимировиќ
Душко Станимировиќ
Станимир Станимировиќ
Трифун Станиќ
Благоја Станковиќ
Драгољуб Станковиќ
Душан Станковиќ
Рангел Станковиќ
Стојче Станковиќ
Урош Станковиќ
Властимир Станковиќ
Живко Станојевиќ
Јордан Станојевиќ
Сретен Станојевиќ
Станислав Станојевиќ
Светозар Станојевиќ
Ристо Стефановиќ
Јаким Стиљковиќ
Стојко Стиљковиќ
Александар Стоилковиќ
Драган Стоилковиќ
Ристо Стоилковиќ
Велимир Стоилковиќ
Коце Стоилковски
Младен Стојадиновиќ
Благоја Стојанов
Божин Стојанов
Антоние Стојановиќ
Бранко Стојановиќ
Добросав Стојановиќ
Драгомир Стојановиќ
Илија Стојановиќ
Милорад Стојановиќ
Младен Стојановиќ
Молга Стојановиќ
Славко Стојановиќ
Сретен Стојановиќ
Станимир Стојановиќ
Станко Стојановиќ
Стоилко Стојановиќ
Стојадин Стојановиќ
Владимир Стојановиќ
Чедомир Стојановиќ
Божин Стојановски
Илија Стојановски
Киро Стојановски
Најдо Стојановски
Никола Стојановски
Петко Стојановски
Љубе Стојановски
Темелко Стојановски
Владимир Стојановски
Ѓорѓи Стојановски
Душко Стојковиќ
Никола Стојковиќ
Раде Стојковиќ
Радислав Стојковиќ
Милорад Стојменовиќ
Благоја Стошиќ
Миладин Стошиќ
Миле Стошиќ
Милутин Стошиќ
Светислав Стошиќ
Величко Стошиќ
Владо Стошиќ
Ѓорѓи Стошиќ
Ѓорѓија Стошиќ
Т
Божин Тарчуговски
Стојан Тенов
Риста Танковиќ
Илија Тановски
Љубомир Танчевски
Благоја Тапарчев
Тодор Тапшанов
Божин Тасиќ
Драгољуб Тасиќ
Драгутин Тасиќ
РАдивоје Тасиќ
Станоје Тасиќ
Стојадин Тасиќ
Владимир Ташковиќ
Цветко Терзиевски
Илија Тодоровски
Трајан Тодоровски
Блажо Томашевски
Коце Томашевски
Миладин Томиќ
Мирко Томиќ
Саво Томиќ
Серафим Томиќ
Славко Тошиќ
Чедомир Тошиќ
Тофин Трајановиќ
Коста Трајановски
Драгутин Трајковиќ
Рангел Трајковиќ
Србољуб Трајковиќ
Боре Трајковски
Диме Трајковски
Коста Трајковски
Киро Трбуковски
Велко Трпевски
Томе Трпковски
Ацо Тулевски
Ќ
Живко Ќокаров
У
Живко Урдаревиќ
Трипун Урдаревиќ
Никола Урдаревски
Санде Урдаревски
Стоилко Урдаревски
Гојко Усов
Ф
Фазли Фазлиев
Ѓорѓе Филиповиќ
Х
Атанас Христов
Петре Христов
Александар Христовски
Ц
Црничин Крсто
Борис Цветановски
Боривоје Цветковиќ
Љубомир Цветковиќ
Станимир Цветковиќ
Властимир Цветковиќ
Војислав Цветковиќ
Борис Цветковски
Санде Цветковски
Ч
Петар Чаков
Петре Чангов
Чекиќ
Танаско Чековиќ
Љубомир Чеваревски
Душан Чевларевски
Цветко Чунгуров
Ш
Ратко Шагов
Бошко Шаговиќ
Никола Шеќеров
Асани Шериф
Димо Шиљков
Раде Шишков
Драган Шопкин
Трифко Шотиќ

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. 129-131
  2. Јовчев, Петар (1994). Шеснаесетта Македонска народноослободителна ударна бригада. Скопје: Одбор на секцијата на XVI МНОУ бригада - Архив на Македонија. стр. 53.
  3. Јовчев, Петар (1994). Шеснаесетта Македонска народноослободителна ударна бригада. Скопје: Одбор на секцијата на XVI МНОУ бригада - Архив на Македонија. стр. 217–234.
  4. Јовчев, Петар (1994). Шеснаесетта Македонска народноослободителна ударна бригада. Скопје: Одбор на секцијата на XVI МНОУ бригада - Архив на Македонија. стр. 235–241.
1.^ Некои од презимињата завршуваат на -иќ, бидејќи се зачувани од претходните години кога Македонија била дел од Кралството Југославија.