Втора македонска ударна бригада

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Втора македонска ударна бригада
Formiranje Druge makedonske udarne brigade.jpg
Цветко Узуновски говори на борците на Втората македонска бригада за време на нејзиното формирање во село Фуштани, 20 декември 1943 година.
Активна20 декември 1943 – јуни 1945
Големина480 борци
Битки
ОдликувањаOrder of merits for the people with golden star Rib.png Орден заслуги за народ Order of the brotherhood and unity with golden wreath Rib.png Орден братство и единство
Команданти
Истакнати
команданти
Диме Туриманџовски
Хорот на Руската чета во состав на Втоара македонска бригада

Втора македонска ударна бригада (позната и како Тиквешка ударна бригада) била формирана во село Фуштани, на планината Кожуф на 20 декември 1943 година. Била формирана од 480 борци на баталјонот „Страшо Пинџур“, Вториот баталјон на Третата оперативна зона на НОВ и ПОМ и Бугарскиот баталјон „Христо Ботев“. По неколку дена, на 23 декември баталјонот „Христо Ботев“ излегол од нејзиниот состав, а бил приклучен баталјонот „Мирче Ацев“. Од 25 август 1944 година, бригадата била во состав на Четириесет и првата македонска дивизија.

По формирање на бригадата, таа почнала да го издава својот орган весникот „Народна борба“.[1]

Состав[уреди | уреди извор]

Во јануари 1944 година бригадата броела околу 445 борци. Командниот состав на бригадата го сочинувале:[1]

Политички комесари на бригадата биле:

Борбени дејства[уреди | уреди извор]

Борбените операции на оваа бригада се одвивале на целиот терен на Македонија, од егејскиот дел на Македонија, па сè до Семскиот фронт, Србија, Хрватска и Словенија.

Во текот на првата половина на 1944 година, Втората македонска ударна бригада водела борби против бугарскиот окупатор кај кавадаречко, мегленско, и учествувала во Февруарскиот поход. Изведувала диверзантски акции на пругата Гевгелија-Демир Капија, а потоа преминала на теренот на Прилеп и Мариово. Во рамките на овие операции, бригадата имала жестоки судири со бугарската војска кај село Витолишта, с. Полчишта, с. Конопиште на 7 јуни 1944 година, с. Стрмашево на 12 јуни 1944 година, кај с. Крањево на 19 јуни 1944 г.

Од август 1944 година кога влегува во состав на Четириесет и првата македонска дивизија, бригадата броела околу 1200 борци и старешини. Во текот на септември 1944 година делувала на линијата гевгелија - Велес, а подоцна учествувала во борбите за ослободување на Прилеп и Кичево.

Со воената реорганизација од декември 1944 година, бригадата влегла во состав на Четириесет и осмата македонска дивизија, која пак била дел од Петнаесеттиот македонски корпус. Во состав на корпусот, бригадата учествувала на Сремскиот фронт почнувајќи од 12 април 1944 година, па сè до крајот на војната. На Сремскиот фронт, бигадата го издавала весникот „Нашиот удар“, од кој излегле 5 броја.

Од оваа бригада на Сремскиот форнт загинале 245 борци и старешини.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. ​84-89