Прва македонска автобригада

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Прва македонска автобригада
Активнаноември 1944 – 1945

Прва македонска автобригада била формирана во ноември 1944 година, со седиште во Скопје.[1] По оформувањето, автобригадата ја сочинувале три батаљони, секој од нив составен од по три чети, со вкупно 119 војници и старешини.[2]

Почетоци[уреди | уреди извор]

По капитулацијата на Бугарија, во септември 1944 година била формирана Авто команда во село Будинарци, Малешевско.[3] Авто командата започнала да работи со неколку полуисправни камиони и моторцикли, а подоцна од заробените камиони биле оспособени осум исправни товарни возила. Овие возила сообраќале на релацијата Берово - Пехчево - Царево Село, како и на релацијата Пехчево - Симитли.

По ослободувањето на овој дел од Македонија, Авто командата се преселила во Пехчево, каде биле собрани 60 камиони, а по ослободувањето на Штип, седиштето на Авто командата се преместило таму.

По формирањето на Авто бригадата, таа дејствувала како моторизациско, односно автомобилско одделение при ГШ на НОВ и ПОЈ за Македонија. На 8 февруари 1945 година било оформено одделението, чија задача била да обучи потребен кадар, да формира автомобилски единици, и да го организира автомобилскиот сообраќај. За таа цел бил оформен и првиот курс за возачи, но поради недостиг на погонско гориво за возилата, дел од курсистите биле испратени на курс во Белград, каде се школувале за офицери за потребите на македонската Авто бригада.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. 161
  2. д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. 162
  3. д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. 160