Тур де Франс 2013 - етапа 1 до етапа 11

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Преглед на етапите

Тур де Франс 2013 било 100. издание на Тур де Франс. Започнала на 29 јуни 2013 и траела до 21 јули 2013, започнувајќи во градот Порто-Векио во Корзика, каде се одржале првите три етапи.[1] Корзика бил единствениот континентален регион, а Јужна Корзика и Горна Корзика биле единствените континентални департмани низ кои никогаш претходно не поминала трката и организаторите сакале да го поврзат 100. издание на Тур со првата посета на Корзика.[2][3][4]

Воведната етапа била стардардна друмска етапа за разлика од минатите години кога трката започнувала со индивидуален хронометар или пролог.[5]

За да се смести придружбата на трката во текот на нивниот престој во Корзика, организаторите го најмиле крстосувачот Мега Смералда, каде се сместиле членовите на организацијата, медиумите и останатите кои работеле на Тур и исто така тука се одржувале конференциите за печат, иако возачите останале во хотели во и околу Порто-Векио.[6]

Етапа 1[уреди | уреди извор]

29 јуни 2013 — Порто-Векио до Бастија, 213 км[7]
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1  Марсел Кител (ГЕР) Аргос-Шимано 4ч 56' 52"
2  Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
3  Дани ван Попел (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
4  Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Шарп и.в.
5  Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
6  Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
7  Грег Хендерсон (НЗЛ) Лото-Белисол и.в.
8  Јирген Рулантс (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
9  Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
10  Крис Букманс (БЕЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1  Марсел Кител (ГЕР) Жолта маичка Зелена маичка Бела маичка Аргос-Шимано 4ч 56' 52"
2  Александер Кристоф (НОР) Катјуша + 0"
3  Дани ван Попел (ХОЛ) Jersey yellow number.svg Вакансолел-ДКМ + 0"
4  Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Шарп + 0"
5  Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 0"
6  Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 0"
7  Грег Хендерсон (НЗЛ) Лото-Белисол + 0"
8  Јирген Рулантс (БЕЛ) Лото-Белисол + 0"
9  Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим + 0"
10  Крис Букманс (БЕЛ) Jersey yellow number.svg Вакансолел-ДКМ + 0"

Етапа 2[уреди | уреди извор]

30 јуни 2013 — Бастија до Ајачо, 156 км[8][9]
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1  Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард 3ч 43' 11"
2  Петер Саган (СВК) Канондејл + 1"
3  Михал Квијатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1"
4  Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида + 1"
5  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 1"
6  Жилјен Симон (ФРА) Сожасен + 1"
7  Франческо Гаваци (ИТА) Астана + 1"
8  Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 1"
9  Даниеле Бенати (ИТА) Тим Саксо-Тинкоф + 1"
10  Сергеј Лагутин (УЗБ) Jersey yellow number.svg Вакансолел-ДКМ + 1"
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1  Јан Бакелантс (БЕЛ) Жолта маичка Jersey yellow number.svg РадиоШек-Леопард 8ч 40' 03"
2  Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Шарп + 1"
3  Жилјен Симон (ФРА) Сожасен + 1"
4  Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 1"
5  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 1"
6  Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ + 1"
7  Михал Квијатковски (ПОЛ) Бела маичка Омега Парма-Квик Степ + 1"
8  Сергеј Лагутин (УЗБ) Вакансолел-ДКМ + 1"
9  Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1"
10  Кедел Еванс (АВС) БМЦ Рејсинг Тим + 1"

Етапа 3[уреди | уреди извор]

1 јули 2013 — Ајачо до Калви, 145,5 км[10][11]
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1  Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ 3ч 41' 24"
2  Петер Саган (СВК) Канондејл и.в.
3  Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
4  Михал Квијатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5  Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим и.в.
6  Хуан Антонио Флеча (ШПА) Вакансолел-ДКМ и.в.
7  Франческо Гаваци (ИТА) Астана и.в.
8  Максим Буе (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
9  Жилјен Симон (ФРА) Сожасен и.в.
10  Горка Изагире (ШПА) Еускалтел-Еускади и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1  Јан Бакелантс (БЕЛ) Жолта маичка Jersey yellow number.svg РадиоШек-Леопард 12ч 21' 27"
2  Жилјен Симон (ФРА) Сожасен + 1"
3  Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ + 1"
4  Михал Квијатковски (ПОЛ) Бела маичка Омега Парма-Квик Степ + 1"
5  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 1"
6  Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 1"
7  Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Шарп + 1"
8  Сергеј Лагутин (УЗБ) Вакансолел-ДКМ + 1"
9  Кедел Еванс (АВС) БМЦ Рејсинг Тим + 1"
10  Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1"

Етапа 4[уреди | уреди извор]

2 јули 2013 — Ница до Ница, 25 км екипен хронометар (TTT)[12][13]
Резултат од етапа 4
Екипа Време
1 Орика-ГринЕЏ 25' 56"
2 Омега Парма-Квик Степ + 1"
3 Тим Скај + 3"
4 Тим Саксо-Тинкоф + 9"
5 Лото-Белисол + 17"
6 Гармин-Шарп + 17"
7 Мовистар Тим + 20"
8 Лампре-Мерида + 25"
9 БМЦ Рејсинг Тим + 26"
10 Катјуша + 28"
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1  Сајмон Геранс (АВС) Жолта маичка Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ 12ч 47' 24"
2  Дарил Импи (ЈАР) Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ + 0"
3  Михаел Албасини (ШВА) Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ + 0"
4  Михал Квијатковски (ПОЛ) Бела маичка Омега Парма-Квик Степ + 1"
5  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 1"
6  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 3"
7  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 3"
8  Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 3"
9  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 9"
10  Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 9"

Етапа 5[уреди | уреди извор]

3 јули 2013 — Кан до Марсеј, 228,5 км[14][15]
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1  Марк Кевендиш (ВБР) Омега Парма-Квик Степ 5ч 31' 51"
2  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај и.в.
3  Петер Саган (СВК) Зелена маичка Канондејл и.в.
4  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол и.в.
5  Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
6  Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
7  Хуан Хосе Лобато (ШПА) Еускалтел-Еускади и.в.
8  Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Гармин-Шарп и.в.
9  Кирил Лемоан (ФРА) Сожасен и.в.
10  Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1  Сајмон Геранс (АВС) Жолта маичка Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ 18ч 19' 15"
2  Дарил Импи (ЈАР) Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ + 0"
3  Михаел Албасини (ШВА) Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ + 0"
4  Михал Квијатковски (ПОЛ) Бела маичка Омега Парма-Квик Степ + 1"
5  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 1"
6  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 3"
7  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 3"
8  Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 3"
9  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 9"
10  Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 9"

Етапа 6[уреди | уреди извор]

4 јули 2013 — Екс ан Прованс до Монпелје, 176,5 км[16][17]
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол 3ч 59' 02"
2  Петер Саган (СВК) Зелена маичка Канондејл и.в.
3  Марсел Кител (ГЕР) Аргос-Шимано и.в.
4  Марк Кевендиш (ВБР) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5  Хуан Хосе Лобато (ШПА) Еускалтел-Еускади и.в.
6  Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
7  Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
8  Дани ван Попел (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
9  Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
10  Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1  Дарил Импи (ЈАР) Жолта маичка Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ 22ч 18' 17"
2  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 3"
3  Сајмон Геранс (АВС) Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ + 5"
4  Михаел Албасини (ШВА) Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ + 5"
5  Михал Квијатковски (ПОЛ) Бела маичка Омега Парма-Квик Степ + 6"
6  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 6"
7  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 8"
8  Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 8"
9  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 14"
10  Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 14"

Етапа 7[уреди | уреди извор]

5 јули 2013 — Монпелје до Алби, 205,5 км[18][19]
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1  Петер Саган (СВК) Зелена маичка Канондејл 4ч 54' 12"
2  Џон Дегенколб (ГЕР) Аргос-Шимано и.в.
3  Даниеле Бенати (ИТА) Тим Саксо-Тинкоф и.в.
4  Михал Квијатковски (ПОЛ) Бела маичка Омега Парма-Квик Степ и.в.
5  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај и.в.
6  Франческо Гаваци (ИТА) Астана и.в.
7  Тони Галопен (ФРА) РадиоШек-Леопард и.в.
8  Артур Вишо (ФРА) FDJ.fr и.в.
9  Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
10  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1  Дарил Импи (ЈАР) Жолта маичка Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ 27h 12' 29"
2  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 3"
3  Сајмон Геранс (АВС) Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ + 5"
4  Михаел Албасини (ШВА) Jersey yellow number.svg Орика-ГринЕЏ + 5"
5  Михал Квијатковски (ПОЛ) Бела маичка Омега Парма-Квик Степ + 6"
6  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 6"
7  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 8"
8  Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 8"
9  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 14"
10  Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 14"

Етапа 8[уреди | уреди извор]

6 јули 2013 — Кастр до Акс 3 Домен, 195 км[20][21]
Резултат од етапа 8
Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај 5ч 03' 18"
2  Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 51"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 08"
4  Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 10"
5  Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 16"
6  Микел Ниеве (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 34"
7  Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 45"
8  Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 45"
9  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 1' 45"
10  Игор Антон (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 45"
Генерален пласман по етапа 8
Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Точкаста маичка Тим Скај 32ч 15' 55"
2  Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 51"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 1' 25"
4  Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
5  Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 50"
6  Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
7  Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
8  Наиро Кинтана (КОЛ) Бела маичка Jersey red number.svg Мовистар Тим + 2' 02"
9  Хоаким Родригез (ШПА) Катјуша + 2' 31"
10  Мајкл Роџерс (АВС) Тим Саксо-Тинкоф + 2' 40"

Етапа 9[уреди | уреди извор]

7 јули 2013 — Сен Жирон до Бањер де Бигор, 168,5 км[22][23]
Резултат од етапа 9
Возач Екипа Време
1  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп 4ч 43' 03"
2  Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана и.в.
3  Михал Квијатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 20"
4  Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 20"
5  Хоаким Родригез (ШПА) Катјуша + 20"
6  Кедел Еванс (АВС) БМЦ Рејсинг Тим + 20"
7  Ваут Пулс (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ + 20"
8  Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 20"
9  Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 20"
10  Максим Монфор (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 20"
Генерален пласман по етапа 9
Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Тим Скај 36ч 59' 18"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 1' 25"
3  Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
4  Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 50"
5  Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
6  Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
7  Наиро Кинтана (КОЛ) Бела маичка Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 2' 02"
8  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 2' 28"
9  Хоаким Родригез (ШПА) Катјуша + 2' 31"
10  Руј Кошта (ПОР) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 2' 45"

Етапа 10[уреди | уреди извор]

9 јули 2013 — Сен Жилда де Боа до Сен-Мало, 197 км[24]
Резултат од етапа 10
Возач Екипа Време
1  Марсел Кител (ГЕР) Аргос-Шимано 4ч 53' 25"
2  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол и.в.
3  Марк Кевендиш (ВБР) Омега Парма-Квик Степ и.в.
4  Петер Саган (СВК) Зелена маичка Канондејл и.в.
5  Вилијам Боне (ФРА) FDJ.fr и.в.
6  Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
7  Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8  Кевин Реза (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
9  Дани ван Попел (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
10  Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим и.в.
Генерален пласман по етапа 10
Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Тим Скај 41ч 52' 43"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 1' 25"
3  Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
4  Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 50"
5  Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
6  Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
7  Наиро Кинтана (КОЛ) Бела маичка Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 2' 02"
8  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 2' 28"
9  Хоаким Родригез (ШПА) Катјуша + 2' 31"
10  Руј Кошта (ПОР) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 2' 45"

Етапа 11[уреди | уреди извор]

10 јули 2013 — Авранш до Мон Сен-Мишел, 33 км, индивидуален хронометар (ITT)[25]
Резултат од етапа 11
Возач Екипа Време
1  Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ 36' 29"
2  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Тим Скај + 12"
3  Томас де Гент (БЕЛ) Вакансолел-ДКМ + 1' 01"
4  Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 1' 21"
5  Михал Квијатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 31"
6  Свен Тафт (КАН) Орика-ГринЕЏ + 1' 35"
7  Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 1' 37"
8  Жереми Роа (ФРА) FDJ.fr + 1' 43"
9  Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 1' 45"
10  Џонатан Кастровјехо (ШПА) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 1' 52"
Генерален пласман по етапа 11
Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Тим Скај 42ч 29' 24"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 3' 25"
3  Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 3' 37"
4  Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 54"
5  Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 57"
6  Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 4' 10"
7  Михал Квијатковски (ПОЛ) Бела маичка Омега Парма-Квик Степ + 4' 44"
8  Наиро Кинтана (КОЛ) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 5' 18"
9  Руј Кошта (ПОР) Jersey yellow number.svg Мовистар Тим + 5' 37"
10  Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 5' 39"

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Три етапи на Корзика за бр. 100“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. 6 декември 2011. http://www.letour.fr/2012/TDF/COURSE/us/actus.html#zone184929. посет. 28 јуни 2013 г. 
 2. „100. Тур ќе започне на Корзика“. letour.fr. 24 ноември 2011. http://www.letour.fr/2012/TDF/COURSE/us/actus.html#zone184919. посет. 24 ноември 2011 г. 
 3. „100. ќе започне на Корзика“ (на холандски). sporza.be. 24 ноември 2011. http://www.sporza.be/permalink/1.1161253. посет. 24 ноември 2011 г. 
 4. Фотерингем, Вилијам (24 октомври 2012). „Centenary Tour de France: this could be the hardest finish ever“. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/sport/2012/oct/24/tour-de-france-centenary-route?intcmp=239. посет. 25 октомври 2012 г. 
 5. Кинан, Мат (28 јуни 2013). „Chaotic opening stage in store for Тур де Франсriders“. The Daily Telegraph. News Limited. http://www.dailytelegraph.com.au/sport/chaotic-opening-stage-in-store-for-tour-de-france-riders/story-fni2geiw-1226671406318. посет. 28 јуни 2013 г. 
 6. „A floating headquarters“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. 26 јуни 2013. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/pre-race/news/ahc/a-floating-headquarters.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 7. „Етапа 1: Порто-Векио до Бастија“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-1.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 8. „Етапа 2: Бастија до Ајачо“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-2.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 9. „The puncheurs' day in the sun?“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/stage-2. посет. 28 јуни 2013 г. 
 10. „Етапа 3: Ајачо до Калви“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-3.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 11. „A big day for the Frenchmen“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/stage-3. посет. 28 јуни 2013 г. 
 12. „Етапа 4: Ница до Ница“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-4.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 13. „Return of the team time trial“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/stage-4. посет. 29 јуни 2013 г. 
 14. „Етапа 5: Кан до Марсеј“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-5.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 15. „Perfect day for a breakaway“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/stage-5. посет. 29 јуни 2013 г. 
 16. „Етапа 6: Екс ан Прованс до Монпелје“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-6.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 17. „When the wind blows“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/stage-6. посет. 29 јуни 2013 г. 
 18. „Етапа 7: Монпелје до Алби“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-7.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 19. „A day for those chasing green“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/stage-7. посет. 29 јуни 2013 г. 
 20. „Етапа 8: Кастр до Акс 3 Домен“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-8.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 21. „Up and downs in the Pyrenees“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/stage-8. посет. 29 јуни 2013 г. 
 22. „Етапа 9: Сен Жирон до Бањер де Бигор“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-9.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 23. „A Pyrenean rollercoaster“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/stage-9. посет. 29 јуни 2013 г. 
 24. „Етапа 10: Сен Жилда де Боа до Сен-Мало“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-10.html. посет. 28 јуни 2013 г. 
 25. „Етапа 11: Авранш до Мон Сен-Мишел“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/stage-11.html. посет. 28 јуни 2013 г.