Список на повикувачки броеви на земјите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Повикувачки броеви на земјите. Регионите се обоени според првата цифра.

Ова е список на повикувачките броеви на земјите од светот, како што се дефинирани според ITU-T, препорака E.164.

Пристап до меѓународен телефонски сообраќај[уреди | уреди извор]

Симболот „+“ пред кодот на државата ja симболизира меѓународнata претставка кој е потребно да се избере за да се оствари меѓународен повик.

Кај одредени мобилни телефони можно е директно да се внесе симболот „+“ со притискање на копчето „+“ или пак со продолжено притискање на „0“ пред да се избере кодот на државата и претплатничкиот телефонски број на повиканиот. Кај фиксните телефони вообичаено ова не е можно и потребно е прво да се избере меѓународнata претставка.

Оваа меѓународna претставка се разликува во одредени земји и мрежи. Во повеќето земји (и во Македонија) се користи претставката „00“ кој е препорачан од Меѓународната унија за телекомуникации (ITU). На пример, за да се повика претплатник во Шведска (чиј код на држава е 46) од Македонија, потребно е да се избере број „0046ХХХХХХХХ“.

Во САД и Канада како меѓународна претставка се користи „011“, а во Русија и некои земји од поранешниот СССР вообичаено се користи „90“.

Зона 1 – Северна Америка и дел од Антилите[уреди | уреди извор]

Зона 2 – Претежно Африка[уреди | уреди извор]

Зона 3 – Европа[уреди | уреди извор]

Зона 4 – Европа[уреди | уреди извор]

Зона 5 – Средна Америка, Јужна Америка, дел од Антили[уреди | уреди извор]

Зона 6 – Океанија[уреди | уреди извор]

Зона 7 – Русија и земји на поранешниот СССР[уреди | уреди извор]

Зона 8 – Источна Азија и Служби за посебни намени[уреди | уреди извор]

 • 800 – Меѓународен бесплатен телефон - зелен телефон (UIFN)
 • 801 – недоделено
 • 802 – недоделено
 • 803 – недоделено
 • 804 – недоделено
 • 805 – недоделено
 • 806 – недоделено
 • 807 – недоделено
 • 808 – резервирано за Служби со споделен трошок
 • 809 – недоделено
 • 81 – Јапонија
 • 82 – Јужна Кореја
 • 83x – недоделено
 • 84 – Виетнам
 • 850 – Северна Кореја
 • 851 – недоделено
 • 852 – Хонгконг
 • 853 – Макао
 • 854 – недоделено
 • 855 – Камбоџа
 • 856 – Лаос
 • 857 – недоделено
 • 858 – недоделено
 • 859 – недоделено
 • 86 – Кина
 • 870 – Inmarsat „SNAC“ служба
 • 871 – недоделен, го користел Inmarsat (Атлантски, исток), прекинат во 2008
 • 872 – недоделен, го користел Inmarsat (Тихи Океан), прекинат во 2008
 • 873 – недоделен, го користел Inmarsat (Индиски), прекинат во 2008
 • 874 – недоделен, го користел Inmarsat (Атлантски, запад), прекинат во 2008
 • 875 – резервирано за Поморската мобилна служба
 • 876 – резервирано за Поморската мобилна служба
 • 877 – резервирано за Поморската мобилна служба
 • 878 – услуги на Универзални лични комуникации
 • 879 – резервирано за мобилни/поморски употреби
 • 880 – Бангладеш
 • 881 – Сателитски мобилен систем
 • 882 – Меѓународни мрежи
 • 883 – недоделено
 • 884 – недоделено
 • 885 – недоделено
 • 886 – Тајван
 • 887 – недоделено
 • 888 – недоделено
 • 889 – недоделено
 • 89x – недоделено

Зона 9 – Близок Исток, Западна и Јужна Азија[уреди | уреди извор]

Нулата (0) е недоделена.