Список на повикувачки броеви на земјите

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на повикувачките броеви на земјите од светот, како што се дефинирани според ITU-T, препорака E.164.

Пристап до меѓународен телефонски сообраќај[уреди]

Симболот „+“ пред кодот на државата го симболизира меѓународниот префикс кој е потребно да се избере за да се оствари меѓународен повик.

Кај одредени мобилни телефони можно е директно да се внесе симболот „+“ со притискање на копчето „+“ или пак со продолжено притискање на „0“ пред да се избере кодот на државата и претплатничкиот телефонски број на повиканиот. Кај фиксните телефони вообичаено ова не е можно и потребно е прво да се избере меѓународниот префикс.

Овој меѓународен префикс се разликува во одредени земји и мрежи. Во повеќето земји (и во Македонија) се користи префиксот „00“ кој е препорачан од Меѓународната унија за телекомуникации (ITU). На пример, за да се повика претплатник во Шведска (чиј код на држава е 46) од Македонија, потребно е да се избере број „0046ХХХХХХХХ“.

Во САД и Канада како меѓународен префикс се користи „011“, а во Русија и некои земји од поранешниот СССР вообичаено се користи „90“.


Зона 1 – Северна Америка и дел од Антилите[уреди]

Зона 2 – Претежно Африка[уреди]

Зона 3 – Европа[уреди]

Зона 4 – Европа[уреди]

Зона 5 – Средна Америка, Јужна Америка, дел од Антили[уреди]

Зона 6 – Океанија[уреди]

Зона 7 – Русија и земји на поранешниот СССР[уреди]

Зона 8 – Источна Азија и Служби за посебни намени[уреди]

  • 800 – Меѓународен бесплатен телефон - зелен телефон (UIFN)
  • 801 – недоделено
  • 802 – недоделено
  • 803 – недоделено
  • 804 – недоделено
  • 805 – недоделено
  • 806 – недоделено
  • 807 – недоделено
  • 808 – резервирано за Служби со споделен трошок
  • 809 – недоделено
  • 81 – Јапонија
  • 82 – Јужна Кореја
  • 83x – недоделено
  • 84 – Виетнам
  • 850 – Северна Кореја
  • 851 – недоделено
  • 852 – Хонг Конг
  • 853 – Макао
  • 854 – недоделено
  • 855 – Камбоџа
  • 856 – Лаос
  • 857 – недоделено
  • 858 – недоделено
  • 859 – недоделено
  • 86 – Кина
  • 870 – Inmarsat „SNAC“ служба
  • 871 – недоделен, го користел Inmarsat (Атлантски, исток), прекинат во 2008
  • 872 – недоделен, го користел Inmarsat (Тихи Океан), прекинат во 2008
  • 873 – недоделен, го користел Inmarsat (Индиски), прекинат во 2008
  • 874 – недоделен, го користел Inmarsat (Атлантски, запад), прекинат во 2008
  • 875 – резервирано за Поморската мобилна служба
  • 876 – резервирано за Поморската мобилна служба
  • 877 – резервирано за Поморската мобилна служба
  • 878 – услуги на Универзални лични комуникации
  • 879 – резервирано за мобилни/поморски употреби
  • 880 – Бангладеш
  • 881 – Сателитски мобилен систем
  • 882 – Меѓународни мрежи
  • 883 – недоделено
  • 884 – недоделено
  • 885 – недоделено
  • 886 – Тајван
  • 887 – недоделено
  • 888 – недоделено
  • 889 – недоделено
  • 89x – недоделено

Зона 9 – Близок Исток, Западна и Јужна Азија[уреди]

Нулата (0) е недоделена.