Салих-паша Невесинец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Невесинец
Салих
паша
Голем везир
На должноста
17 декември 1645 – 16 септември 1647
Монарх Ибрахим I
Претходник Султанзаде Мехмед-паша
Наследник Кара Муса-паша
Лични податоци
Роден(а) Невесиње, Херцеговина, Босна
(денес Босна и Херцеговина)
Починал(а) 16 September 1647
Цариград
(денес Турција)
Националност Османлија
Вероисповед ислам

Салих-паша Невесинец (починал на 16 септември 1647) — османлиски граѓански службеник и Голем везир.

Младост[уреди | уреди извор]

Салих-паша по потекло бил од Невесиње, Херцеговина, Босна, и бил испратен во Цариград во малдоста. За време на владеењето на Мурат IV (вла. 1623–1640),тој бил граѓански службеник специјализиран за трезорот. Тој бил и на други позиции исто така и конечно во периодот на владеењето на султанот Ибрахим I (вла. 1640–1648) во 1644, бил назначен за дефтердар, највисоката позиција во трезорот. Во 1645 година, Големиот везир Султанзаде Мехмед-паша бил разрешен. Првиот избор на султанот за местото бил Јусуф-паша. Сепак, Јусуф-паша не прифатил, и Салих-паша бил назначен за Голем везир на 17 декември 1645 година.[1]

Голем везир[уреди | уреди извор]

Најважниот проблем во 1646 година бил војната на Крит, важен остров во Егејското Море, кој бил колонија на Република Венеција во првата половина на XVII век (Погледајте Критска војна (1645–1669). Салих-паша го испратил претходникот Султанзаде Мехмед-паша, на Крит како главен командант (турски: сердар). Кога Мехмед-паша починал наскоро, Гази Хусеин-паша бил назначен за следен командант. Тој бил успешен во завсемањето на Ретимно. Друго поважно прашање во тој период била и непослушноста на Мегрелија, која била вазална држава на Османлиското царство. Салих-паша успеал да го одржи мирот во таа покраина.[2]

Смрт[уреди | уреди извор]

Според австрискиот ориенталист Јозеф фон Хамер-Пургштал, султанот Ибрахим I, неурамнотежен владетел, издал наредба во Цариград да не се движат коли влечени од коњи. Гледајќи дека оваа негова наредба не се почитувала, тој наредил да се погуби Салих-паша. За време на состанок на диванот, Салих-паша бил уапсен и погубен на 16 септември 1647 година.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ayhan Buz:Osmanlı Sadrazamları,Neden Kitap,İstanbul, 2009 ISBN 978-975-254-278-5 pp.100-101
  2. 2,0 2,1 Joseph von Hammer:Osmanlı Tarihi cilt II (condensation: Abdülkadir Karahan), Milliyet yayınları, İstanbul. p 237-238
Политички функции
Претходник
Султанзаде Мехмед-паша
Голем везир
17 декември 1645 – 16 септември 1647
Наследник
Кара Муса-паша