Ајас Мехмед-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ајас Мехмед Паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
14 март 1536 – 13 јули 1539
Претходник Паргали Ибрахим-паша
Наследник Челеби Љутфи-паша
Лични податоци
Роден(а) 1483
Албанија
Починал(а) 13 јули 1539
Цариград
Националност Албанец
Професија османлиски државник
Голем везир
Вероисповед ислам

Ајас Мехмед-паша бил османлиски државник. Тој по националност е албанец. Роден е во 1483 година во денешна Албанија. Во периодот од 1536 до 1539 година бил Голем везир на Османлиското Царство, на која функција дошол по погубубањето на Паргали Ибрахим-паша. Неговиот татко бил од Скадар.

Претходник
Паргали Ибрахим-паша
Голем везир
14 март 1536 - 13 јули 1539
Наследник
Челеби Љутфи-паша