Хаџи-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаџи
Паша
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
1348–1349
Монарх Орхан I
Претходник Низамудин Ахмед-паша
Наследник Синанудин Факих Јусуф-паша
Лични податоци
Националност Османлија
Сопружник Садика-хатун
Деца Феризаде-бег
Вероисповед ислам

Хаџи-пашаотомански државник, кој бил Голем везир во периодот од 1348 до 1349 година.[1] По етничка припадност бил Турчин. За него не е познато многу.[2] Познато е дека го мразел Низамудин Ахмед-паша и секогаш влегувал во расправија со него. Во 1348 година стапил на функцијата Голем везир, по смртта на Низамудин Ахмед-паша. Во 1349 година избувнала војна против Персија, при што Хаџи-паша починал во битка. Неговиот син Феризаде-бег, кој бил беглербег на Румелија, сакал да стапи на функцијата Голем везир. Но, кога султанот Орхан I дознал за тоа, наредил тоа да се спречи. Феризаде-бег не го послушал, оа султанот наредил да биде отсечена главата. Починал во 1349 година, четири месеци по смртта на својот татко.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Turkish State Archives
  2. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971, 8 с.
Политички функции
Претходник
Низамудин Ахмед-паша
Голем везир
1348-1349
Наследник
Синанудин Факих Јусуф-паша