Коџа Дервиш Мехмед-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија

Коџа Дервиш Мехмед-паша (турски: Koca Derviş Mehmed Paşa и Бијикли Коџа Дервиш Мехмед-паша) — отомански воен чиновник и државник од Черкезија.

Тој бил капудан-паша (голем адмирал) во 1652 година и бил унапреден во голем везир на 21 март 1653 година. Тој бил на оваа местоположба сè до 28 октомври 1654 година.[1][2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. S. H. Longrigg, Four centuries of modern Iraq, Oxford 1925
  2. H. Laoust, Les Governeurs de Damas sous les Mamlouks et les premiers ottomans (1260-1744), Damasc 1952
Политички функции
Претходник
Тархунџу Ахмед-паша
Голем везир
21 март 1653 – 28 октомври 1654
Наследник
Ибшир Мустафа-паша