Прејди на содржината

Мехмед Емин Рауф-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мехмед Емин Рауф Паша (1780-1859)
Мехмед Емин Рауф Паша (1780-1859)

Мехмед Емин Рауф-паша (1780–1859) — голем везир на Отоманското Царство, двапати под Махмуд II „Адли“ (вл. 1808–1839) и трипати под Абдул Меџит I (вл. 1839–1861).

Според Шо и Шо, Мехмед Емин Рауф-паша и неговиот претходник Мустафа Решит-паша, „делувале главно како медијатори“ за Махмуд II, „обидувајќи се да ги балансираат конфликтите на интерес во фактичките активности и расправии кои биле ендемски за отоманскиот владетелски живот.“

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Shaw, S. J. and Shaw, E. Z. (1997). History of the Ottoman Empire, Volume 2. Cambridge: Cambridge University Press.
Претходник
Хуршид-паша
Голем везир
30 март 1815 - 6 јануари 1818
Наследник
Бурдурлу Дервиш Мехмед-паша
Претходник
Решид Мехмед-паша
Голем везир
17 февруари 1833 - 8 јули 1839
Наследник
Коча Хусрев Мехмед-паша
Претходник
Коча Хусрев Мехмед-паша
Голем везир
29 мај 1841 -7 октомври 1841
Наследник
Топал Изет-паша
Претходник
Топал Изет-паша
Голем везир
3 септември 1842 -31 јули 1846
Наследник
Мустафа Решид-паша
Претходник
Мустафа Решид-паша
Голем везир
27 јануари 1852 - 7 март 1852
Наследник
Мустафа Решид-паша