Чандарли Ибрахим-паша Помладиот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чандарли
Ибрахим
Паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
1498–1499
Монарх Бајазид II
Претходник Ахмед-паша Херцеговиќ
Наследник Месих-паша
Лични податоци
Роден(а) 1429
Починал(а) 1499
Националност Отоман
Вероисповед ислам

Чандарли Ибрахим-паша ( 1429 - 1499) — османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од 1498 до 1499 година.

Политички функции
Претходник
Ахмед-паша Херцеговиќ
Голем везир на Османлиското Царство
1498–1499
Наследник
Месих-паша