Иваз Мехмед-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаџи Иваз
Мехмед
Паша
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
22 март 1739 – 23 јуни 1740
Монарх Махмуд I
Претходник Јеген Мехмед-паша [tr]
Наследник Нишанџи Ахмед-паша
Лични податоци
Починал(а) 1743
Лепанто
Националност Отоман
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство
Битки/војни Големата турска војна

Иваз Мехмед-паша — османлиски државник, кој бил Голем везир на Отоманското Царство во периодот од 22 март 1739 до 23 јуни 1740 година, во времето на османлискиот султан Махмуд I и провинциски управител[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971
Политички функции
Претходник
Јеген Мехмед-паша [tr]
Голем везир на Отоманското Царство
17 март 1739 – 22 јуни 1740
Наследник
Нишанџи Ахмед-паша