Шемси Ахмед-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шемси
Ахмед
паша
Şemsi Ahmed Paşa (cropped).jpg
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
1579–1580
Монарх Селим I
Претходник Мехмед-паша Соколовиќ
Наследник Лала Кара Мустафа-паша
Лични податоци
Роден(а) 1492
Починал(а) 1580
Цариград
Националност Отоман
Вероисповед ислам

Семиз Ахмед-паша (роден во 1492 - 28 април 1580 во Цариград) — османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од 1579 до 1580 година.

Ахмед бил истакнат османлиски благородник и државник кој зазеемал бројни високи политички функции како османлиски управител на Дамаск, Румелија, Сивас, Анадолија за да во 1579 година биде поставен за голем везир наследувајќи го Мехмед-паша Соколовиќ. Инаку по татковска линија тој е директен потомок на Калид ибн ал-Валид, наследник на пророкот Мухамед во 7 век. Неговата мајка пак била внуката на Сулејман I, и ќерката на Михрима султан, Ајше Хумашах султан. Тој пораснал во Топкапи-сарај, а во времето кога станал везир била изградена Шемси-пашина џамија на Босфорот од страна на Мимар Синан. Починал во 1580 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Kuran, Aptullah. 1986. Mimar Sinan. Istanbul: Hürriyet Vakıf Yayınları, p. 193–196.
  • Gültekin, Gülbin. 1994. "Semsi Pasa Külliyesi." In Dünden Bugüne Istanbul Ansiklopedisi. Istanbul: Tarih Vakfi, VII, p. 158–159.
  • Necipoglu, Gülru. 2005. The Age of Sinan: Architectural Culture in the Ottoman Empire. London: Reaktion Books, p. 452–498.
Политички функции
Претходник
'
Османлиски управител на Дамаск
1552–1555
Наследник
'
Претходник
Мехмед-паша Соколовиќ
Голем везир на Османлиското Царство
12 октомври 1579 – 28 април 1580
Наследник
Лала Кара Мустафа-паша