Прејди на содржината

Ендерун

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ендерун (османски турски: اندرون; турски: Enderun, отомански јазик: اندرون مکتب) — термин користен во Отоманското Царство кој ја означувал „внатрешната служба“ во царскиот двор задолжена за приватната служба на отоманските султани, наспроти државно-административната „надворешна служба“ (Бирун)[1]. Неговото име потекнува од местоположбата на апартманите на Султанот во внатрешниот двор на Топкапи-сарај. Негов водач бил Капи-ага.[1]

Внатрешната служба била поделена на четири сектори. Во опаѓачки редослед на значење, тие биле: Хас Ода, Трезор (Хазине), (Килар-Хас) и Бујук и Кучук Одлатар. Меѓу одговорностите на внатрешната служба, исто така, било и управувањето со училиштето во палатата, каде што избраните млади христијански момчиња се собирале преку системот Девширме, и биле обучувани за највисоки државни функции. Овие момчиња служеле тогаш како страници во внатрешната служба и биле познати како ич оглан[2].

Внатрешната служба била исто така значајна за неговото вработување на глувонеми (дилсиз). Тие дејствувале како чувари и придружници, и поради нивната посебна природа често им биле доверувани многу доверливи задачи, вклучувајќи и погубувања. Нивниот број варирал, но тие никогаш не биле многубројни. Тие имале сопствени униформи, свој претпоставен водач (башдилсиз), и иако многумина биле писмени, тие исто така комуницирале на свој посебен знаковен јазик[3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Parry 1991, стр. 697–698.
  2. EI2, стр. 1006.
  3. Lewis 1965, стр. 277.