Укинување на османлискиот султанат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Укинување на
Османлискиот султанат
Заминувањето на Мехмед VI, последниот османлиски султан.
Учесници Мустафа Кемал Ататурк
Sultan Мехмед VI
Турското Големо национално собрание
Место Анкара
Истанбул
Датум ноември 1 1922 (1922-11-01)
Исход Егзил на Мехмед VI; крај на Османлиската империја

Укинувањето на османлискиот султанат се случило на 1 ноември 1922 година од страна на турското Големо национално собрание и султанот Мехмед VI заминал од земјата. Ова овозможило на турската националистичка влада во Анкара да стане единствена политичка сила во државата.

Со тоа владата во Константинопол била забранета, а главниот град бил преместен во Анкара.