Список на џамии нарачани од Отоманската династија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

На списокот подолу се наоѓаат некои од најважните џамии во денешна Турција, кои биле нарачани од членовите на Отоманската династија.

Име Местоположба Нарачател Архитект Години
Џамија Худавендигар Бурса Мурат I 1365-1385
Џамија Бајазид I Бурса Бајазид I 1391–1395
Голема џамија Бурса Бајазид I 1396–1400
Стара џамија Одрин Сулејман Челебија[б 1]
Мехмед I
Хаџи Алаедин
Омер Ибрахим
1402–1414
Џамија Јешил Бурса Мехмед I Хаџи Иваз 1419–1421
Комплекс на султан Мурат II[б 2] Бурса Мурат II 1426
Џамија Дарул Хадис Одрин Мурат II 1435
[[[Муратова џамија (Одрин) Муратова џамија ]] Одрин Мурат II 1435-36
Џамија Уч Шерефели Одрин Мурат II 1438–1447
Ејуп Султан џамија[б 3] Истанбул Мехмед II 1458
Фатих џамија Истанбул Мехмед II Атик Синан 1463–1471
Комплекс на султан Бајазид II Одрин Бајазид II Хајретин 1484–1488
Џамија Бајазид II Амасија Шехзаде Ахмет[б 4] 1486
Џамија Бајазид II Истанбул Бајазид II Јакуп 1501–1506
Џамија Ѓулбахар ХатунMosque[б 5] Трабзон Селим I ?-1514
Џамија Јавуз Селим Истанбул Селим I-Сулејман I Алаудин 1520/21–1527/8[1]
Султанска џамија (Маниса)[б 6] Маниса Сулејман I 1522
Џамија Хасеки Султан Истанбул Рокселана[б 7] Мимар Синан 1538–1539, комплексот бил завршен во 1551, и проширен 1612–13 [2]
Џамија Шехзаде[б 8] Истанбул Сулејман I Мимар Синан 1543–1548[3]
Михримах Султан џамија (Ускудар) Истанбул (Усќудар) Михрима султан[б 9] Мимар Синан 1543/4–1548[4]
Сулејманова џамија Истанбул Сулејман I Мимар Синан 1548–1559[5]
Џамија Султан Селим (Дамаск) Дамаск Сулејман I Мимар Синан 1559
Рустем-пашина џамија Истанбул Рустем-паша[б 10] Мимар Синан 1561–1563
Џамија Михримах Султан[б 11] Истанбул Михрима султан Мимар Синан c. 1563–1570[6]
Мехмед-паша Соколовиќева џамија Истанбул Исмихан султан[б 12] Мимар Синан c. 1556/68-1571/72[7]
Селимова џамија Одрин Селим II Мимар Синан 1568–1574[8]
Селимова џамија Карапинар Селим II Мимар Синан 1563[1]
Селимова џамија (Конија) Конија Селим II Мимар Синан (?) 1570[2]
Атик Валиде џамија) Истанбул Нурбану Султан[б 13] Мимар Синан 1571–1583, 1584–85/86[9]
Муратова џамија Маниса Мурат III Мимар Синан 1583–1586/87, 1590[10]
Јени џамија (Истанбул) Истанбул (Еминону) Сафије султан[б 14]

Турхан Хатиџе султан[б 15]

Мимар Давут-ага

Далгич Ахмед Чавуш

1597–1665
Султан Ахмедова џамија Истанбул Ахмет I Седефкар Мехмед-ага 1609–1616
Џамија Јени Валиде Истанбул Еметулах Рабија Ѓулнуш султан[б 16] Хазерфан Мехмет 1708–1710
Нуруосманлиска џамија Истанбул Махмут I
Осман III
Мустафа Ага
Симон Калфа
1749–1755
Џамија Лалели Истанбул Мустафа III Мехмет Тахир Ага 1760–1783
Џамија Султан Мустафа Истанбул Мустафа III 1763
Џамија Зејнеп Султан Истанбул Зејнеп Султан [б 17] Мехмет Тахир Ага 1769
Бејлербегова џамија Истанбул Абдул Хамид I Мехмет Тахир Ага 1777–1778
Џамија Тешвикије Истанбул Селим III
Абдул Меџит I
1794–1854
Селимова џамија Истанбул Селим III 1805
Џамија Нусретије Истанбул Махмуд II Крикор Балјан 1823–1826
Џамија Хирка Шериф[б 18] Истанбул Абдул Меџит I 1847–1851
Џамија Долмабахче Истанбул Абдул Меџит I - Безмијалем султан[б 19] Гарабет Балјан 1853–1855
Џамија Ортаќој Истанбул Абдул Меџит I [Балјан 1854–1856
Џамија Пертевнијал Султан Истанбул Пертевнијал султан[б 20] Монтани 1869–1871
Џамија Азизије Конија Пертевнијал султан 1872-1874
Џамија Јилдиз Истанбул Абдул Хамид II [Балјан 1884–1886

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Süleyman Çelebi: A contestant of throne during Ottoman Interregnum
  2. турски: Külliye
  3. Dedicated to Abu Ayyub al-Ansari, one of the earliest followers of Prophet who died during Arabic campaign to İstanbul
  4. Beyazıt's son (when he was a sanjak ruler)
  5. Dedicated to Selim's mother Gülbahar Hatun
  6. Dedicated to Suleyman's mother Ayşe Hafsa Sultan
  7. Hürrem: Mother of Selim II
  8. Dedicated to Süleyman's son Şehzade Mehmed who died young
  9. Mihrimah: Daughter of Süleyman I and Hürrem Sultan
  10. Rüstem: Husband of Mihrimah Sultan, son-in-law of Süleyman I and Hürrem Sultan
  11. She commissioned two mosques, the first on the Asiatic and the second on the European sides of the Bosphorous
  12. Ismihan: Daughter of Selim II and Nurbanu Sultan, wife of grand vizier Sokollu Mehmed Pasha
  13. Nurbanu: Mother of Murat III
  14. Safiye: Mother of Mehmet III
  15. Turhan Hatice: Mother of Mehmet IV
  16. Gülnuş: Mother of Ahmet III
  17. Zeynep: Daughter of Ahmet III
  18. Holy Mantle is kept in this mosque
  19. Bezmialem: Mother of Abdülmecit
  20. Pertevniyal: Mother of Abdülaziz

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Necipoğlu 2005, стр. 93-94.
  2. Necipoğlu 2005, стр. 268-272.
  3. Necipoğlu 2005, стр. 191-207.
  4. Necipoğlu 2005, стр. 301-305.
  5. Necipoğlu 2005, стр. 222-230.
  6. Necipoğlu 2005, стр. 305-314.
  7. Necipoğlu 2005, стр. 335-339.
  8. Necipoğlu 2005, стр. 238-256.
  9. Necipoğlu 2005, стр. 280-293.
  10. Necipoğlu 2005, стр. 257-265.