Кадин (титула)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кадин (османлиски турски: قادین) — титулата која се доделувала на официјалните жени на султаните на Отоманското Царство кон крајот на 16 век[1] и почетокот на 17 век[2][3][4][5]. Според традицијата, султанот имал четири официјални жени (Кадин-ефенди)[6], но имало случаи кога султанот имал 5 до 8 жени, со неограничен број на икабали. Претходно, жените на султанот ги поседувале титулите хатун или хасеки[7]. Титулата официјално била воведена од Ахмед III кратко време по неговото застанување на престолот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Peirce 1994, стр. 312 n. 73.
  2. Peirce 1994, стр. 18.
  3. Kadın efendiler: 1839-1924, by Harun Açba
  4. Öztuna, Yilmaz, "Deletler ve Hanedanler", Vol: 2, Ministry of Culture Publications, London (1996), s.924
  5. Saray hatıralarım, by Safiye Ünüvar
  6. Fanny Davis (1986). The Ottoman Lady: A Social History from 1718 to 1918. Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-313-24811-5.
  7. Kadın efendiler: 1839-1924