Ѓузелџе Али-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ѓузелџе
Али
паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
1619–1621
Монарх Ахмед I
Претходник Окуз Мехмед-паша
Наследник Хусеин-паша Охридски
Лични податоци
Починал(а) 9 март 1621
Националност отоманска
Вероисповед исламска

Ѓузелџе Али-паша (Али-паша Убавиот, умрел на 9 март 1621 година), познат и како Челеби Али-паша или Истанкојлу Али-паша – отомански државник. Тој бил капудан-паша (адмирал на Отоманската морнарица) околу 1617 година и голем везир на Отоманското Царство од 1619 до 1621 година.[1]

Тој му бил син на Истанкојлу Ахмед-паша, отомански беглербег на Тунис.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971
Политички функции
Претходник
Окуз Мехмед-паша
Голем везир
23 декември 1619 – 9 март 1621
Наследник
Хусеин-паша Охридски