Бојнујарали Мехмед-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бојнујарали
Мехмед
Паша
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
26 април 1656 – 15 септември 1656
Монарх Мехмед IV
Претходник Сијавуш-паша
Наследник Ќопрулу Мехмед-паша
Лични податоци
Починал(а) 1665
Ејуп, Истанбул, Отоманско Царство
Националност Отоманец
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство
Битки/војни Османлиско-персиска војна (1623–1639) (РВБ)

Бојнујарали Мехмед-паша (починал во 1665 година во Ејуп, Истанбул), познат и како Бојнуегри Мехмед-пашаотомански државник. Тој бил голем везир на Отоманското Царство од 26 април 1656 до 15 септември 1656 година.[1]

Мехмед-паша се борел во Османлиско-персиската војна под водство на султанот Мурат IV. Тој бил ранет во вратот за време на битката, по што го стекнал епитетот бојнујарали („ранет во вратот“ на турски) и бојнуегри („крив во вратот“).[2] Како помошник генерал во младоста, тој бил учесник во погибот на сатиричниот поет Нефи.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971, p. 42.
  2. Silahdar Tarihi, Volume 1, p. 410
Политички функции
Претходник
Сијавуш-паша
Голем везир
26 април 1656 – 15 септември 1656
Наследник
Ќопрулу Мехмед-паша