Мехмед Фуад-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мехмед Фуад
паша
Голем везир на Отоманското Царство
Лични податоци
Роден(а) 1814
Цариград (денес Истанбул), Османлиско Царство
Починал(а) 12 февруари 1869
Ница, Второ Француско Царство

Мехмед Фуад-паша ( 181412 февруари 1869) –отомански администратор и државани, познат по својата истакната улови во танзиматските реформи во средината на 19 век, како и неговото водство за време на Сириската граѓанска војна. Тој е претставник на модерната отоманска ера, ја отворил модернизацијата во европски стил и помогнал да се воведат реформите.

Меѓу другите позиции, тој бил голем везир, во два наврати меѓу 1861 и 1866 година. Често се смета, заедно со Мехмед Емин Али-паша, за еден од највлијателните отомански државници, кој го фаворизирал француски инспирираниот граѓански кодекс за нововоспоставените граѓански судови во 1868 година.[1]

Фуад-паша бил жесток поборник за зачувување на царството како апсолутна монархија, ги отфрлал идеите за законско или уставно ограничување.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. M. K. Shaw, Wendy (2011). Ottoman Painting: Reflections of Western Art from the Ottoman Empire to the Turkish Republic (англиски). I.B. Tauris. ISBN 978-1-84885-288-4.
  2. MEHMET EMİN ÂLİ PAŞA VE KEÇECİZADE MEHMED FUAD PAŞA
Претходник
Мехмед Емин Али-паша
Голем везир
22 ноември 1861 - 5 јануари 1863
Наследник
Јусуф Ќамил-паша
Претходник
Јусуф Ќамил-паша
Голем везир
1 јуни 1863 - 4 јуни 1866
Наследник
Мехмед Рушди-паша