Коџа Мустафа-паша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коџа Мустафa-паша
23. голем везир на Отоманското Царство
На должноста
1511–1512
Монарх Бајазит II
Претходник Ахмед-паша Херцеговиќ
Наследник Ахмед-паша Херцеговиќ
Лични податоци
Роден(а) Непознат
Починал(а) 1512
Бурса, Отоманско Царство
Националност отоманска
Вероисповед Ислам
Народност Турчин

Koџa Мустафа-паша (умрел 1512 г.) бил отомански државник. Бил голем везир на Османлиското Царство од 1511 до 1512 година.[1] Тој бил Грк (Рум), а не девширме.[2]

Живот[уреди | уреди извор]

Ја започнал својата кариера како капиџибаши (kapıcıbaşı), или главен вратар на Топкапи палатата: тука тој ја извршувал функцијата на „церемонијал мајстор“ на приемите на странски амбасадори. Бил назначен за голем везир кон крајот на владеењето на Бајазит Втори и бил погубен во 1512 година.[3] Во Истанбул, тој дозволил две византиски цркви да бидат преобразени во џамии, па двете биле именувани по него, односно Kоџa Мустафа-пашината џамија и Атик Мустафа-пашината Џамија.[4][5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971, p. 13.
  2. Türkçülük ve Türkçülük mücadeleleri tarihi. 1969. стр. 53. 11 - Koca Mustafa Paşa (Rum)
  3. Eyice (1955), p. 92.
  4. Müller-Wiener (1977), p. 173.
  5. Müller-Wiener (1977), p. 83.