Светско првенство во ракомет за мажи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Моментална сезона или издание:
Светско првенство во ракомет за мажи 2021
Спортракомет
Основана1938
Број на екипи24
Континентмеѓународен (МРФ)
Тековен првак Шпанија

Светско првенство во ракомет за мажи — меѓународно ракометно првенство во организција на Меѓународната ракометна федерација почнувајќи од 1938 г.

Првенства[уреди | уреди извор]

Првото светско првенство се одиграло во 1938 г. и во него учествувале четири европски репрезентации. Низ историјата, во првенството доминираат европски екипии, дотолку што досега ниедна неевропска екипа нема освоено ниеден медал.

Во текот на годините е изменета и организацијата на првенството. Во прво време имало групни натпревари во прелиминарниот и главниот круг, но подоцна втората фаза на групни натпревари е заменета со елиминации.

Година Домаќин I место III место
Злато Исход Сребро Бронза Исход IV место
1938 Германија
Германија

Германија
БС
Австрија

Шведска
БС
Данска
1954 Шведска
Шведска

Шведска
17–14
Западна Германија

Чехословачка
24–11
Швајцарија
1958 Источна Германија
Источна Германија

Шведска
22–12
Чехословачка

Германија1
16–13
Данска
1961 Западна Германија
Западна Германија

Романија
9–8
по 2 продол.

Чехословачка

Шведска
17–14
Германија1
1964 Чехословачка
Чехословачка

Романија
25–22
Шведска

Чехословачка
22–15
Западна Германија
1967 Шведска
Шведска

Чехословачка
14–11
Данска

Романија
21–19
продол.

СССР
1970 Франција
Франција

Романија
13–12
по 2 продол.

Источна Германија

Југославија
29–12
Данска
1974 Источна Германија
Источна Германија

Романија
14–12
Источна Германија

Југославија
18–16
Полска
1978 Данска
Данска

Западна Германија
20–19
СССР

Источна Германија
19–15
Данска
1982 Германија
Западна Германија

СССР
30–27
продол.

Југославија

Полска
23–22
Данска
1986 Швајцарија
Швајцарија

Југославија
24–22
Унгарија

Источна Германија
24–23
Шведска
1990 Чехословачка
Чехословачка

Шведска
27–23
СССР

Романија
27–21
Југославија
1993 Шведска
Шведска

Русија
28–19
Франција

Шведска
26–19
Швајцарија
1995 Исланд
Исланд

Франција
23–19
Хрватска

Шведска
26–20
Германија
1997 Јапонија
Јапонија

Русија
23–21
Шведска

Франција
28–27
Унгарија
1999 Египет
Египет

Шведска
25–24
Русија

Југославија
27–24
Шпанија
2001 Франција
Франција

Франција
28–25
продол.

Шведска

Југославија
27–17
Египет
2003 Португалија
Португалија

Хрватска
34–31
Германија

Франција
27–22
Шпанија
2005 Тунис
Тунис

Шпанија
40–34
Хрватска

Франција
26–25
Тунис
2007 Германија
Германија

Германија
29–24
Полска

Данска
34–27
Франција
2009 Хрватска
Хрватска

Франција
24–19
Хрватска

Полска
31–23
Данска
2011 Шведска
Шведска

Франција
37–35
продол.

Данска

Шпанија
24–23
Шведска
2013 Шпанија
Шпанија

Шпанија
35–19
Данска

Хрватска
31–26
Словенија
2015 Катар
Катар
2017 Франција
Франција
2019 Данска Данска
Германија Германија
  • 1: Германија испратила обединета екипа составена од играчи од Источна и Западна Германија.
  • Египет и Тунис се единствените неевропски репрезентации што стигнале до полуфинале (во 2001 и 2004). Обете го зазеле 4. место.

Медали[уреди | уреди извор]

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Шведска 4 3 4 11
2  Франција 4 1 3 8
3  Романија 4 0 2 6
4  Русија[1] 3 3 0 6
5  Германија 3 2 1 6
6  Шпанија 2 0 1 3
7  Хрватска 1 3 1 5
8  Чешка[2] 1 2 2 5
9  Југославија 1 1 2 6
10  Данска 0 3 1 4
11  Источна Германија 0 2 2 4
12  Полска 0 1 2 3
13  Австрија 0 1 0 1
 Унгарија 0 1 0 1
14  Србија[3] 0 0 2 2

Список на домаќини[уреди | уреди извор]

Ова се земјите кои досега биле домаќини на првенствата. Наведени се по бројот на првенства што ги одржале како домаќин:

Првенства Домаќин Година
7 Германија Германија 1938, 1958, 1961, 1974, 1982, 2007, 2019
4 Шведска Шведска 1954, 1967, 1993, 2011
3 Франција Франција 1970, 2001, 2017
2 Чехословачка Чехословачка 1964, 1990
2 Данска Данска 1978, 2019
1 Хрватска Хрватска 2009
1 Египет Египет 1999
1 Исланд Исланд 1995
1 Јапонија Јапонија 1997
1 Португалија Португалија 2003
1 Катар Катар 2015
1 Шпанија Шпанија 2013
1 Швајцарија Швајцарија 1986
1 Тунис Тунис 2005

Учества на репрезентациите[уреди | уреди извор]

Репрезентација Германија
1938
(4)
Шведска
1954

(6)
Источна Германија
1958

(16)
Западна Германија
1961

(12)
Чехословачка
1964

(16)
Шведска
1967

(16)
Франција
1970

(16)
Источна Германија
1974

(16)
Данска
1978

(16)
Западна Германија
1982

(16)
Швајцарија
1986

(16)
Чехословачка
1990

(16)
Шведска
1993

(16)
Исланд
1995

(24)
Јапонија
1997

(24)
Египет
1999

(24)
Франција
2001

(24)
Португалија
2003

(24)
Тунис
2005

(24)
Германија
2007

(24)
Хрватска
2009

(24)
Шведска
2011

(24)
Шпанија
2013

(24)
Катар
2015

(24)
Франција
2017

(24)
Вкупно
 Алжир - - - - - - - 15. - 16. 16. 16. - 16. 17. 15. 13. 18. 17. - 19. 15. 17. К - 14
 Ангола - - - - - - - - - - - - - - - - - - 20. 21. - - - - - 2
 Аргентина - - - - - - - - - - - - - - 22. 21. 15. 17. 18. 16. 18. 12. 18. К - 10
 Австралија - - - - - - - - - - - - - - - 24. - 21. 24. 24. 24. 24. 24. - - 7
 Австрија 2. - 11. - - - - - - - - - 14. - - - - - - - - 18. - К - 5
 Бахреин - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 23. - - - 1
 Белорусија - - - - - - - - - - - - - 9. - - - - - - - - 15. К - 3
 Босна и Херцеговина - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - К - 1
 Бразил - - 15. - - - - - - - - - - 24. 24. 16. 19. 22. 19. 19. 21. 21. 13. К - 12
 Бугарија - - - - - - - 11. 14. - - - - - - - - - - - - - - - - 2
 Канада - - - - - 16. - - 15. - - - - - - - - - 23. - - - - - - 3
 Чиле - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 22. 23. К - 3
 Кина - - - - - - - - - - - - - - 20. 20. - - - - - - - - - 2
 Хрватска - - - - - - - - - - - - - 2. 13. 10. 9. 1. 2. 5. 2. 5. 3. К - 11
 Куба - - - - - - - - - 13. 15. 14. - 13. 14. 8. - - - - 20. - - - - 7
 Чехословачка - 3. 2. 2. 3. 1. 7. 6. 11. 10. 13. 7. 7. - - - - - - - - - - - - 12
 Чешка - - - - - - - - - - - - - 8. 11. - 18. - 10. 12. - - - К - 6
 Данска 4. 5. 4. 5. 7. 2. 4. 8. 4. 4. 8. - 9. 19. - 9. - 9. 13. 3. 4. 2. 2. К - 21
 Источна Германија - - - - 10. 9. 2. 2. 3. 6. 3. 8. - - - - - - - - - - - - - 8
 Египет - - - - 14. - - - - - - - 12. 6. 6. 7. 4. 15. 14. 17. 14. 14. 16. К - 13
Репрезентација 1938 1954 1958 1961 1964 1967 1970 1974 1978 1982 1986 1990 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 Вкупно
 Финска - - 14. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
 Франција - 6. 9. 8. 13. 10. 12. - 16. - - 9. 2. 1. 3. 6. 1. 3. 3. 4. 1. 1. 6. К - 20
 Германија 1. 2. 3. 4. 4. 6. 5. 9. 1. 7. 7. - 6. 4. - 5. 8. 2. 9. 1. 5. 11. 5. К - 22
 Грција - - - - - - - - - - - - - - - - - - 6. - - - - - - 1
 Гренланд - - - - - - - - - - - - - - - - 20. 24. - 22. - - - - - 3
 Унгарија - - 7. - 8. 8. 8. 7. 9. 9. 2. 6. 11. 17. 4. 11. - 6. - 9. 6. 7. 8. - - 18
 Исланд - - 10. 6. 9. - 11. 14. 13. - 6. 10. 8. 14. 5. - 11. 7. 15. 8. - 6. 12. К - 18
 Иран - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - К - 1
 Италија - - - - - - - - - - - - - - 18. - - - - - - - - - - 1
 Јапонија - - - 12. 16. 11. 10. 12. 12. 14. - 15. - 23. 15. - - - 16. - - 16. - - - 12
 Кувајт - - - - - - - - - 15. - - - 20. - 19. 23. 20. 22. 18. 22. - - - - 8
 Литванија - - - - - - - - - - - - - - 10. - - - - - - - - - - 1
 Луксембург - - 16. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
 Македонија - - - - - - - - - - - - - - - 18. - - - - 11. - 14. К - 4
 Црна Гора - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 22. - - 1
 Мароко - - - - - - - - - - - - - 22. 23. 17. 22. 23. - 20. - - - - - 6
 Холандија - - - 11. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
 Нигерија - - - - - - - - - - - - - - - 23. - - - - - - - - - 1
 Норвешка - - 6. 7. 11. 13. 13. - - - - - 13. - 12. 13. 14. - 7. 13. 9. 9. - - - 13
Репрезентација 1938 1954 1958 1961 1964 1967 1970 1974 1978 1982 1986 1990 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 Вкупно
 Полска - - 5. - - 12. 14. 4. 6. 3. 14. 11. - - - - - 10. - 2. 3. 8. 9. К - 14
 Португалија - - - - - - - - - - - - - - 19. - 16. 12. - - - - - - - 3
 Катар - - - - - - - - - - - - - - - - - 16. 21. 23. - - 20. К - 5
 Романија - - 13. 1. 1. 3. 1. 1. 7. 5. 9. 3. 10. 10. - - - - - - 15. 19. - - - 14
 Русија - - - - - - - - - - - - 1. 5. 1. 2. 6. 5. 8. 6. 16. - 7. К - 11
 Саудиска Арабија - - - - - - - - - - - - - - 21. 22. 21. 19. - - 23. - 19. К - 7
 Србија - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 8. 10. 10. - - 3
 Словачка - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 10. 17. - - - 2
 Словенија - - - - - - - - - - - - - 18. - - 17. 11. 12. 10. - - 4. К - 7
 Јужна Кореја - - - - - - - - - - 12. 12. 15. 12. 8. 14. 12. - - 15. 12. 13. 21. - - 11
 СССР - - - - 5. 4. 9. 5. 2. 1. 10. 2. - - - - - - - - - - - - - 8
 Шпанија - - 12. - - - - 13. 10. 8. 5. 5. 5. 11. 7. 4. 5. 4. 1. 7. 13. 3. 1. К - 18
 Шведска 3. 1. 1. 3. 2. 5. 6. 10. 8. 11. 4. 1. 3. 3. 2. 1. 2. 13. 11. - 7. 4. - К - 22
 Швајцарија - 4. - 10. 12. 14. 15. - - 12. 11. 13. 4. 7. - - - - - - - - - - - 10
 Тунис - - - - - 15. - - - - - - - 15. 16. 12. 10. 14. 4. 11. 17. 20. 11. К - 12
 Украина - - - - - - - - - - - - - - - - 7. - - 14. - - - - - 2
 САД - - - - 15. - 16. 16. - - - - 16. 21. - - 24. - - - - - - - - 6
 Југославија - - 8. 9. 6. 7. 3. 3. 5. 2. 1. 4. - - - - - - - - - - - - - 10

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Русија се смета за наследник на достигнувањата на СССР (1 златен и 2 сребрени медали)
  2. Чешка се смета за наследник на достигнувањата на Чехословачка (1 златен, 2 сребрени и 2 бронзени медали)
  3. Србија се смета за наследник на достигнувањата на СЦГ (2 бронзени медали)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]