Прејди на содржината

Ракометот на Летните олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ракометот на Летните олимписки игри
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Ракометот е воведен како олимписки спорт за мажи на Летните олимписки игри 1936 во Берлин[1], но потоа повлечен и повторно воведен на олимпијадата во 1972 г., исто така во Германија. Женскиот ракомет е воведен на олимпијадата во 1976 г.

Медалисти[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Година Домаќин Финале Натпревар за III место
I место Исход II место III место Исход IV место
1936 Германија
Берлин

Германија
БС
Австрија

Швајцарија
БС
Унгарија
не се играл од 1948 до 1968 г.
1972 Западна Германија
Минхен

Југославија
21 – 16
Чехословачка

Романија
19 – 16
Источна Германија
1976 Канада
Монтреал

СССР
19 – 15
Романија

Полска
21 – 18
Западна Германија
1980 СССР
Москва

Источна Германија
23 – 22
продол.

СССР

Романија
20 – 18
Унгарија
1984 САД
Лос Анџелес

Југославија
18 – 17
Западна Германија

Романија
23 – 19
Данска
1988 Јужна Кореја
Сеул

СССР
32 – 25
Јужна Кореја

Југославија
27 – 23
Унгарија
1992 Шпанија
Барселона

Обединета екипа
22 – 20
Шведска

Франција
24 – 20
Исланд
1996 САД
Атланта

Хрватска
27 – 26
Шведска

Шпанија
27 – 25
Франција
2000 Австралија
Сиднеј

Русија
28 – 26
Шведска

Шпанија
26 – 22
Југославија
2004 Грција
Атина

Хрватска
26 – 24
Германија

Русија
28 – 26
Унгарија
2008 Кина
Пекинг

Франција
28 – 23
Исланд

Шпанија
35 – 29
Хрватска
2012 Обединето Кралство
Лондон

Франција
22 – 21
Шведска

Хрватска
33 – 26
Унгарија
2016 Бразил
Рио де Жанеиро

Данска
28 – 26
Франција

Германија
31 – 25
Полска
2020 Јапонија
Токио
Освоени медали (мажи)
 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Франција 2 1 1 4
2  СССР 2 1 0 3
3  Југославија 2 0 1 3
 Хрватска 2 0 1 3
5  Германија 1 2 1 4
6  Русија 1 0 1 2
7  Данска 1 0 0 1
 East Germany 1 0 0 1
 Обединета екипа (EUN) 1 0 0 1
10  Шведска 0 4 0 4
11  Романија 0 1 3 4
12  Австрија 0 1 0 1
 Чехословачка 0 1 0 1
 Јужна Кореја 0 1 0 1
 Исланд 0 1 0 1
16  Шпанија 0 0 3 3
17  Швајцарија 0 0 1 1
 Полска 0 0 1 1
Вкупно 13 13 13 39
* = Русија го освоила првото место во 1992 г. како Обединета екипа.


Жени[уреди | уреди извор]

Година Домаќин Финале Натпревар за III место
I место Исход II место III место Исход IV место
1976 Канада
Монтреал

СССР
БС
Источна Германија

Унгарија
БС
Романија
1980 СССР
Москва

СССР
БС
Југославија

Источна Германија
БС
Унгарија
1984 САД
Лос Анџелес

Југославија
БС
Јужна Кореја

Кина
БС
Западна Германија
1988 Јужна Кореја
Сеул

Јужна Кореја
БС
Норвешка

СССР
БС
Југославија
1992 Шпанија
Барселона

Јужна Кореја
28 – 21
Норвешка

Обединета екипа
24 – 20
Германија
1996 САД
Атланта

Данска
37 – 33
продол.

Јужна Кореја

Унгарија
20 – 18
Норвешка
2000 Австралија
Сиднеј

Данска
31 – 27
Унгарија

Норвешка
22 – 21
Јужна Кореја
2004 Грција
Атина

Данска
34 – 34
( 4 – 2 П)

Јужна Кореја

Украина
21 – 18
Франција
2008 Кина
Пекинг

Норвешка
34 – 27
Русија

Јужна Кореја
33 – 28
Унгарија
2012 Обединето Кралство
Лондон

Норвешка
26 – 23
Црна Гора

Шпанија
31 – 29
Јужна Кореја
2016 Бразил
Рио де Жанеиро

Русија
22 – 19
Франција

Норвешка
36 – 26
Холандија
2020 Јапонија
Токио
Освоени медали (жени)
 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Данска 3 0 0 3
2  Јужна Кореја 2 3 1 6
3  Норвешка 2 2 2 6
4  СССР 2 0 1 3
5  Русија 1 1 0 2
6  Југославија 1 1 0 2
7  Унгарија 0 1 2 3
8  East Germany 0 1 1 2
9  Франција 0 1 0 1
 Црна Гора 0 1 0 1
11  Кина 0 0 1 1
 Шпанија 0 0 1 1
 Украина 0 0 1 1
 Обединета екипа (EUN) 0 0 1 1
Вкупно 11 11 11 33
* = Русија го освоила третото место во 1992 г. како Обединета екипа.


Табела на медали[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  СССР (URS) 4 1 1 6
2  Југославија (YUG) 3 1 1 5
3  Данска (DEN) 3 0 0 3
4  Јужна Кореја (KOR) 2 4 1 7
5  Норвешка (NOR) 2 2 1 5
6  Франција (FRA) 2 0 1 3
 Хрватска (CRO) 2 0 1 3
8  Германија (GER) 1 2 0 3
9  Источна Германија (GDR) 1 1 1 3
 Русија (RUS) 1 1 1 3
11  Обединета екипа (EUN) 1 0 1 2
12  Шведска (SWE) 0 4 0 4
13  Романија (ROU) 0 1 3 4
14  Унгарија (HUN) 0 1 2 3
15  Австрија (AUT) 0 1 0 1
 Чехословачка (TCH) 0 1 0 1
 Исланд (ISL) 0 1 0 1
 Црна Гора (MNE) 0 1 0 1
19  Шпанија (ESP) 0 0 4 4
20  Кина (CHN) 0 0 1 1
 Полска (POL) 0 0 1 1
 Швајцарија (SUI) 0 0 1 1
 Украина (UKR) 0 0 1 1

Земји[уреди | уреди извор]

Вкупно[уреди | уреди извор]

Вброени се само играчите што учествувале на барем еден натпревар.

Во 1936 г. натпреварот бил во голем ракомет. Женскиот ракомет е воведен во 1976 г.

Земја 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 00 Години
 Алжир (ALG)                                                    
 Австрија (AUT)                                                    
 Бразил (BRA)                                                    
 Канада (CAN)                                                    
 Кина (CHN)                                                    
 Конго (CGO)                                                    
 Брег на Слоновата Коска (CIV)                                                    
 Куба (CUB)                                                    
 Чехословачка (TCH)                                                    
 Данска (DEN)                                                    
 Египет (EGY)                                                    
 Франција (FRA)                                                    
 Германија (GER)                                                    
 Источна Германија (GDR)                                                    
 Западна Германија (FRG)                                                    
 Унгарија (HUN)                                                    
 Исланд (ISL)                                                    
 Јапонија (JPN)                                                    
 Кувајт (KUW)                                                    
 Норвешка (NOR)                                                    
 Полска (POL)                                                    
 Романија (ROU)                                                    
 Јужна Кореја (KOR)                                                    
 СССР (URS)                                                    
 Шпанија (ESP)                                                    
 Шведска (SWE)                                                    
 Швајцарија (SUI)                                                    
 Тунис (TUN)                                                    
 Обединета екипа (EUN)                                                    
 САД (USA)                                                    
 Југославија (YUG)                                                    
Земји 6 16 12 14 14 15
Ракометари 105 242 230 248 259 282
Година 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 08 10

Мажи[уреди | уреди извор]

Земја 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 00 Години
 Алжир (ALG)                                                    
 Австрија (AUT)                                                    
 Канада (CAN)                                                    
 Куба (CUB)                                                    
 Чехословачка (TCH)                                                    
 Данска (DEN)                                                    
 Германија (GER)                                                    
 Источна Германија (GDR)                                                    
 Западна Германија (FRG)                                                    
 Унгарија (HUN)                                                    
 Исланд (ISL)                                                    
 Јапонија (JPN)                                                    
 Кувајт (KUW)                                                    
 Норвешка (NOR)                                                    
 Полска (POL)                                                    
 Романија (ROU)                                                    
 Јужна Кореја (KOR)                                                    
 СССР (URS)                                                    
 Шпанија (ESP)                                                    
 Шведска (SWE)                                                    
 Швајцарија (SUI)                                                    
 Тунис (TUN)                                                    
 САД (USA)                                                    
 Југославија (YUG)                                                    
Земји 6 16 11 12 12 12
ракометари 105 242 148 166 177 171
Година 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 08 10

Жени[уреди | уреди извор]

Земја 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 00 Години
 Австрија (AUT)                                                    
 Канада (CAN)                                                    
 Кина (CHN)                                                    
 Конго (CGO)                                                    
 Брег на Слоновата Коска (CIV)                                                    
 Чехословачка (TCH)                                                    
 Источна Германија (GDR)                                                    
 Западна Германија (FRG)                                                    
 Унгарија (HUN)                                                    
 Јапонија (JPN)                                                    
 Норвешка (NOR)                                                    
 Романија (ROU)                                                    
 Јужна Кореја (KOR)                                                    
 СССР (URS)                                                    
 САД (USA)                                                    
 Југославија (YUG)                                                    
Земји 6 6 6 8
ракометарки 82 82 82 111
Година 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 08 8

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ракомет на Летните олимписки игри 1936 во Берлин Архивирано на 11 февруари 2009 г. — Sports-Reference (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]